Rolf Aamot


Biografi
Rolf Aamot har alltid vært en rastløst eksperimenterende kunstner, som ikke minst har sett muligheter til å utvikle sitt billedspråk gjennom å ta i bruk teknologiske nyvinninger. Den teknologiske side av hans kunst kunne gjøres til gjenstand for et studium i seg selv, men teknikk har aldri vært noe mål, men et middel til å skape bilder. Han kan se tilbake på en omfattende og uvanlig kunstnerkarriere. Siden 1960-årene har han beveget seg i kryssfeltet mellom ulike uttrykksformer, og han beskriver seg selv som elektronisk maler, bildende tonekomponist og regissør». Disse benevnelsene sier noe om spennvidden. I tilknytning til sin karriere som maler og grafiker har Rolf Aamot helt siden tidlig på 1960-tallet benyttet seg av elektroniske medier, særlig film, data og laser. Han var en av de første billedkunstnerne som arbeidet med slike medier i Norge. Han har også bakgrunn innen musikk, og har ofte kombinert elektronisk musikk og billedkunst innen en sjanger som han kaller bildende tonekunst.
I arbeidet med bilder tar han i bruk datamaskin og laser, og for Aamot gir disse nye hjelpemidlene en mulighet til å møte den verden vi i dag befinner oss i. Han er sterkt opptatt av å finne et billedspråk som fanger opp vår tids strømninger, men fra et annet ståsted enn den enveis-kommunikasjonen han opplever gjennom film og fjernsyn. For ham handler kunsten om dialog mellom skaper og betrakter, og mellom betraktere.
- - Billedkunstneren står nå overfor store endringer av sin yrkesrolle. Fra å være produsent av kunstobjekter til å bli sinnsbildeskaper. Metaforene frigjør seg fra de tradisjonelle billedmaterialer. Virkemidlene er alt som kan spore mottagerens sinnsbildedannelse. Fra det elektroniske, optiske - til det taktile. Det sette og det imaginære krysser hverandre. Billedkunst blir et spill for øyets og hjernes synsevne. Grensen ligger i den enkeltes sensibilitet for rommet. Vårt forhold til rommet er vårt forhold til hverandre.
Rolf Aamot er født i 1934, og er bosatt i Bergen. Aamot har vært aktiv som billedkunstner i snart femti år. Hans første større arbeide var en utsmykning for Paleontologisk Museum i Oslo, avsluttet 1955, samme år som han gikk ut av Statens Kunst og Håndverksskole. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1952-55 og ved Statens Kunstakademi 1958-60 hvor han hadde Aage Storstein og Alexander Schultz som lærere, to malere som begge var forankret i 1920-tallets bestrebelser på å forene figurasjon og abstraksjon under inntrykk av kubisme og nyklassisisme. Hans bakgrunn er altså en svært tradisjonell akademiutdanning.
I tillegg har han en rekke kurser ved Statens Filmopplæring/Statens Studiesenter for film i årene 1969-77. Sin første separatutstilling hadde han i Bergens Kunstforening i 1964, og har siden debuten stilt ut i gallerier som Kunstnernes Hus i Oslo, Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden og Bergen Kunstmuseum. Han har også deltatt på en lang rekke kollektive utstillinger in inn- og utland, i bl.a. Kalmar Konstmuseum i Sverige, Henie-Onstad Kunstsenter, Louisiana Museum for moderne kunst ved København og Norsk Internasjonal Grafikktriennale i Fredrikstad. I 2000 var han spesielt invitert av juryen til å delta på Høstutstillingen, og grafikken hans vises for tiden på International Print Triennal i flere europeiske land. Han har laget en rekke filmer, bl.a. kinofilmene «Nordlys» (1991) og «Actio» (1980), og mange produksjoner for fjernsyn. Han har også hatt mange offentlige oppdrag, bl.a. for Statens kortfilmutvalg, NRK, Norsk kulturråd og Norsk Film A/S. Aamot er representert i bl.a. Museet for Samtidskunst, Henie-Onstad Kunstsamlinger og Kalmar Konstmuseum.