Omar Andréen
Omar Andréen
Omar Andréen er en av landets fineste dyretegnere. Han har høstet stor anerkjennelse for sine motiver av både hjemlige og afrikanske ville dyr i sitt rette element. Han er særlig opptatt av hester i ro og bevegelse, men har også studert ville dyr som rein, elg og rådyr som han skildrer med øye for det karakteristiske. Like troverdige er hans afrikanske dyr, elefanter, giraffer, leoparder mm. Ved siden av dyrestudiene har landskapet etter hvert fått en viktig plass, særlig det hjemlige vinterlandskapet. Uten overdreven bruk av farger, fanger han inn vare stemninger i sine meget detaljrike og naturtro litografier.
I senere år har Andréen helst arbeidet med litografier i svart-hvitt eller lette farger, samt med akvareller. Tegningene hans er utført i tusj og lavering, blyant eller fettstift.
Utdannelse:
Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Studiereiser til Danmark, Sør-Afrika, Frankrike, Afrika (Kenya, Tanzania) og Svalbard.
Separatutstillinger:
Kunstnerforbundet 1968, -69, -72, -74 og -89. Asker Kunstforening 1974 - 92. Galleri Tanum 1977. Haugesund Billedgalleri 1980. Galleri Parken 1984. Galleri Finsrud 1986. Ibsenhuset Skien 1988. Peer Gynt utstiller, Vinstra -92. I tillegg en rekke gallerier i Norge.
Kollektive utstillinger:
Statens Høstutstilling 25 ganger etter 1947. Vestlandsutstillingen 1956. Tegneforbundets utstillinger fra 1951. Grafikkutstillinger i Stockholm 1960 og 1980. Ljubiljana 1956. København 1956. Budapest 1980. Between generations i London 1986. Galleri Dronning Tyra –01 m.m.
Innkjøpt av:
Nasjonalgallereriet. Riksgalleriet. Norsk Kulturråd. Bergen Billedgalleri. Oslo Kommunes Kunstsamlinger. Kunst i skolen. Kunst på arbeidsplassen. Stockholm bys samlinger. Oregon State University, USA. Asker og Sandefjord kunstforeninger m.m.
Annet:
Illustrert en rekke bøker siden 1946.
Kunstanmeldelse til Omar Andreens retrospektive utstilling i Asker Museum i 2004
Omars dyreverden
2 malerier, 8 akvareller og 110 tegninger og raderinger fra 1942 frem til i dag utgjør Askekunstneren Omar Andréens retrospektive utstillingen i Asker Museum. Det er et enormt materiale Asker kunstforening og kunstneren har samlet til utstillingen, der dyr er motivet i alle de 118 verkene; enten alene, sammen med andre artefrender eller omgitt av sitt opprinnelige miljø. Omars dyreverden spenner seg fra Afrikas savanner til den norske trolske skogen og hvite vidder. Streken beveger seg fra den enkle og levende skissen til de nitidigste detaljskildringer. Det er også nettopp som en stor tegner og dyrekjenner Omar markerer seg på denne utstillingen. Hans større naturbilder er som landskapsmaleriene man har sett så mange ganger før; ganske lite overraskende og nøytrale på veggen.
Utstillingen i Asker Museums kom til som et samarbeid mellom Museet og Asker Kunstforening for 1 år siden. Omar Andréen har stilt ut i Asker Kunstforening i 1974 og 1992 tidligere, men dette er hans første separatutstilling i foreningen. Omar har et stort navn i reklamebransjen, og er kjøpt inn av mange samlinger. Han er også en av de fremste dyretegnere her i landet. Det er også hans studier av dyr som er blikkfanget i Asker Museum. På en naturlig, selvfølgelig, avslappet og sjarmerende måte skildrer han raskt dyrenes anatomi, bevegelser, reaksjoner og levemåte på små formater. Det hele ser såre enkelt ut, men det kreves en enorm dyktighet å gjengi hele Omars dyreverden så troverdig, ekte og personifiserende som kunstneren selv gjør det. Da hjelper det også at motivene er tegnet foran levende dyr, ikke etter fotografier. Omar skildrer og tolker en rik og sammensatt fauna: sauer, hunder, ulver, bjørner, fugler, rever, katter, gauper, grevlinger, kaniner, tigere, løver, sebraer, neshorn, gorillaer, bavianer, hyener, bøfler og til slutt mennesker fra Masaistammen. De enkleste og spontane studiene med få og frie streker er utstillingens beste, som f. eks. kullskissene av sjimpanser i ulike karakteristiske positurer som tegningen "Bavianene", og tusjtegningen "Nybegynnere", der en hest bråstopper foran et hinder. To bjørner kjemper mot hverandre i en rytmisk pardans i tegningen "Bjørnene sloss 1", mens detaljene og streken er roligere og stivere i litografien "Hopper og føll".
Omar Andreéns større bilder viser små dyr tegnet inn i sin naturlige biotop. Dyrene mister mye av sjarmen, intimiteten og ektheten sammenlignet med de mindre og nærere dyreskildringene, og et noe kjedlig landskap dominerer i stedet flaten. Akvarellene i Asker Museum er også mindre spennende og originale, og sammen med utstillingens 2 oljemalerier understreker de ytterligere Omars overlegne status og talent som tegner.
Asker Kunstforening og Asker museum har klart å bygge opp et illustrerende bilde av kunstneren Omar produksjon gjennom et levd liv. Likevel er det svært forstyrrende på en slik profesjonell utstillingen, tross i at 118 verker skal få plass i et stort rom og opphenget skjer i snorer, at et stort antall bilder ikke henger rett slik at man må visuelt rette opp bildene for å ta inn over seg motivet og enkelte rammer nesten krasjer i hverandre.
De besøkende til Asker Museum vil først og fremst møte en rik tegnekunst. Utstillingen blir utover dette noe kjedelig og intetsigende uten de store kunstopplevelser. Her er bilder for folk flest og alle vegger; gjenkjennende naturopplevelser og sjarmerende og dyktig tegnet dyremotiver fra Omars rike dyreverden.
Kunstanmeldelse hentet fra Asker og Bærums Budstikke
Tekst: Mette Torstensen