Henrik Placht
Biografi
HENRIK PLACHT (f. 1973) har utdannelse fra Kunstakademiet i Bergen og Berlin. Han har en omfattende internasjonal erfaring fra blant annet Spania, Tyskland, USA, Israel, Palestina og Nord-Korea.
Placht har tidligere jobbet med strenge komposisjoner av geometriske og arkitektoniske former med direkte assosiasjoner til hans inspirasjonskilder. Han har de senere årene utviklet en mer følelsesbasert prosess hvor farger og former er blitt rikere og dristigere og bryter den tidligere strenge komposisjonen. Maleriene er ofte fargesterke og svært energiske i uttrykket, men i enkelte malerier begrenser paletten seg til svart og hvitt. Denne reduserte paletten henger sammen med en mer alvorlig og dystopisk tematikk som trådte inn i Plachts kunstnerskap etter hans opphold i Nord Korea i 2017.
Placht er forankret i det moderne tyske maleriet og henviser til kunstnere som Gerhard Richter, Sigmar Polke og Albert Oehlen. Han legger et stort arbeid i å bestemme titler, og mener at det å skrive dikt og komponere musikk har mye til felles med å male abstrakte bilder. Begge steder forsøker man å komprimere slik at essensen, det vesentlige, står igjen. Placht prøver å skape en kompleks komposisjon der harmoni og disharmoni skal krysses i noe som gir en slags balanse.
Placht er en sosial entreprenør og institusjonsbygger. En av hans prestasjoner er etableringen av The International Academy of Art Palestine IAAP som han initierte i 2002 og forlot etter total etablering med finansiering fra Utenriksdepartementet i 2009. Han har også bistått kunstnere som Yoko Ono, Kjartan Slettemark, Malcolm McLaren. I tillegg har han jobbet som kunstkritiker, og vært gjesteforeleser og professor ved flere akademier og universiteter i Europa, ved Bezalel kunstakademi i Tel Aviv og Columbia University i New York. Han har også kuratert en rekke utstillinger i Europa og USA.
Henrik Placht er innkjøpt av noen av de mest prestisjefylte samlingene i verden, blant annet Christen Sveaas Kunstsamlinger, Jane og Marc Nathansons samling, Astrup Fearnley Museet og Nasjonalmuseet.