Erik Werenskiold
Erik Werenskiold
Erik Werenskiold drømte allerede som gutt om å bli kunstner, men faren ønsket at han skulle studere jus. Under studietiden ble lysten til å tegne og male stadig sterkere, og maleren Adolph Tidemand rådet ham til å reise til München. Dit dro han i 1875, og året etter slapp han inn på Kunstakademiet.
I München malte han i 1878 Bærrensere. Bildet ble utstilt i Christiania Kunstforening samme år. Der møtte det stor begeistring, og Werenskiold slo med dette gjennom hos det norske publikum. Nå ble han også kjent med P. Chr. Asbjørnsen, og i årene som fulgte fikk han i oppdrag å illustrere en rekke av Asbjørnsens eventyrfortellinger. Med sine eventyrillustrasjoner brakte Werenskiold norsk illustrasjonskunst opp på et høyt nivå. Under dette arbeidet videreutviklet han også sin tegnestil og gjorde den mer malerisk. Eventyrillustrasjonene fikk internasjonal oppmerksomhet, og ble utgitt i flere land.
I perioden 1882-85 tilbrakte han mye tid i Paris, men under opphold hjemme i Norge malte han blant annet En bondebegravelse. Ideen til dette bildet hadde han fått i Vågå i 1878, men fullførte den endelige scenen i Telemark-omgivelser i 1885, etter tre somrers arbeid. Det intense studiet av de arbeidsslitte bønder rundt graven ble Werenskiolds naturalistiske hovedverk.
Som portrettkunstner var Werenskiold fremragende. Med sterke karakteristikker og psykologisk innlevelse malte og tegnet han utover i 1880- og 90-årene en lang rekke kjente personligheter i norsk samfunns- og kulturliv. Blant dem var Fridtjof Nansen, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg, Chr. Michelsen og kronprins Olav.
I siste halvdel av nittiårene arbeidet han med illustrasjonene til Jonas Lies Familien på Gilje og til Snorre-sagaen. Hans bortimot hundre Gilje-tegninger regnes som noe av det fremste som er utført i norsk bokkunst.
Erik Werenskiold er rikt representert i Nasjonalgalleriet med 30 malerier og et solid utvalg tegninger og grafikk. Også i andre samlinger og gallerier er han godt representert, både i Norge og i utlandet.
Les mer om Erik Werenskiold