Calina Pandele Yttredal


Biografi
Calina Pandele Yttredal er en av få norske kunstnere som maler med iridiserende maling. Pigmentene gjør at bildet forandrer farge og karakter etter døgnets skiftende lys. Det røde kan skifte til grønt, det blå blir oransje. Yttredal legger likevel stor vekt på at den iridiserende malingen ikke skal bli en støyende effekt. Kanskje du ikke oppdager fargenes skiftninger med en gang? De lysende fargene skal gli inn i det tradisjonelle maleriet som en spennende hemmelighet.
- Jeg skaper derfor en helt spesiell dybde i bildene mine som ikke er basert på sentralperspektivets lover. Jeg jobber også i overgangen mellom foto og maleri. Hvor langt kan man gå uten å forlate maleriet?
Calina startet sin kunstutdannelse på School of Fine Arts i Bucuresti 11 år gammel, fortsatte med teori og praktiske kunstkurs på college, og gikk senere på Kunstakademiet i byen.
- Jeg er født i Romania, men har bodd her i snart 32 år. Jeg har en klassisk kunstutdanning som grafiker, tegner og maler fra hjemlandet, men også fra Kunstakademiet i Oslo, med Halvdan Ljøsne og Knut Rose som lærere, og kan tegne "en hånd som ser ut som en hånd.
Yttredal har også skrevet flere fag- og lærebøker utgitt på Gyldendal forlag, undervist om farge og lys ved blant annet Kunsthøgskolen i Oslo og Nordisk Institutt for Scene og Studio, og holdt foredrag og seminarer om temaet ved for eksempel Nasjonalmuseet for kunst og Lyskultur, Norsk Kunnskapssenter for Lys. Hun har et årlig samarbeid med Mensendieck-utdanningen ved Høgskolen i Oslo, der hun hjelper studentene til å se og oppleve menneskene de behandler gjennom tegning og kunsthistorie.
Hennes kunstneriske produksjon omfatter ulike formater og teknikker, også mer tradisjonelle, som for eksempel olje, akryl, pastell, akvarell, kull og blyant. Hun har hatt separatutstillinger i Norge, blant annet på Kunstnerforbundet, Landsforeningen Norske Malere i Oslo, Fylkesgalleriet i Trøndelag, og i utlandet, blant annet i Seattle, USA, i Paris, og i Romania, ved kunstmuseer i flere byer. Hun har også deltatt på en rekke gruppeutstillinger i Norge, som i galleri Brandstrup, Tegnerforbundet, og i utlandet; Frankrike, Italia og Finland. På Høstutstillingen og andre nasjonale utstillinger har hun deltatt flere ganger. Hennes arbeid er innkjøpt av offentlige institusjoner. Yttredal har også hatt ulike kunstneriske oppdrag innen scenografi, bokillustrasjon, portrettmaleri i det offentlige og utsmykning.
Av utsmykningsoppdrag med farge og lys i samspill, er "Prehistorisk tre" hos Luxo Norge viktig. I forbindelse med et nylig avsluttet lysprosjekt for Paléet Shoppingsenter på Karl Johan, inspirert av nordisk lys og natur, tok hun i bruk avansert LED-teknologi. På Kunstnernes Hus i Oslo fikk hun i 2004 stor oppmerksomhet rundt sin interaktive maleriinstallasjon, Nyeste funn på Mars, der det var de besøkende som styrte fargene og lyset. Yttredal hadde malt med iridiserende maling på begge sider av en akrylglassplate og brukt LED-lys, et konsept som hun har tatt designpatent på.
Calina Pandele Yttredal er en kunstner som spiller på mange strenger. Hun har tegnet og malt så lenge hun kan huske og har en omfattende klassisk og akademisk kunstnerisk bakgrunn, med kunstutdannelse i Norge og utlandet. I Norge studerte hun blant annet grafikk og maleri ved Statens Håndverk og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi i Oslo, med spesialisering innenfor romkunst ved Statens Kunstakademi og Institutt for farge. Hun fordypet seg også i studier av lys. Yttredal utforsket videre forholdet mellom farge, lys og rom, som er blitt et spesialområde både i hennes kunst og hennes bøker. I over 20 år har hun utviklet en teknikk med iridiserende maling og transparente medier som endrer karakter ved at de inngår et samspill med lyset i omgivelsene. I 2009 mottok Calina Pandele Yttredal Kultur og næringprisen for sin permanente lysutsmykning "Et års lyssyklus på Paleet" som hun har utført på Paleet Karl Johan i Oslo. For å synliggjøre Paleets fire innganger, har hun skapt lysportaler mot Karl Johan og broer av lys mellom Oslos hovedgate og Paleets indre verden. Her kan publikum oppleve et stort spekter av skiftende scenarier ved hjelp av LED-teknologi, med inspirasjon fra nordisk lys og natur. I anledning nasjonalmarkeringen av hundreårsdagen for Bjørnstjerne Bjørnsons død, ble Yttredal invitert til å utføre en kunstnerisk utsmykning på Rica Seilet Hotell i Molde, innviet 17. april 2010. Blant de 40 verkene som hun har levert, danner en serie iridiserende trær en sti fra det gamle til det nye bygget, ferdigstilt for anledningen. Disse samler seg til "en skog" som kan betraktes gjennom tre etasjer. Sommeren 2010 kunne publikum oppleve Yttredal som designer på TV2, i interiørprogrammet Tid for hjem. Her omskapte hun et helt rom. I tillegg til dette presenterte hun et lyskunstverk som ble montert på vegg i et privat hjem.
20 januar 2011 ble to lysskulpturer skapt av Yttredal avduket foran Hotel Continental I Oslo. Lik lysende søyler innrammer verkene inngangen til hotellets inngang og gir den et monumentalt preg. Tilpasset byggets arkitektur og identitet, er lysskulpturene utformet i en innovativ teknikk - som tredimensjonale malerier i byrommet. Yttredals kunstneriske produksjon omfatter ulike materialer og formater, hun anvender både tradisjonelle teknikker innen maleri, tegning og ny teknologi. Hennes arbeid har vært vist på separat- og kollektivutstillinger både i Norge og i utlandet, bl.annet i USA, Frankrike, Italia, Finland og Romania. Hun har deltatt på flere nasjonale utstillinger, som Høstutstillingen og er innkjøpt av offentlige institusjoner. Yttredal har hatt ulike kunstneriske oppdrag, som bl.annet utsmykninger, scenografi, portrettmalerier, bokillustrasjoner og medvirket i flere TV programmer. Calina Pandele Yttredal har undervist, holdt kurs og foredrag for både studenter og profesjonelle ved en rekke institusjoner som blant andre Kunsthøgskolen i Oslo, Høgskolen i Oslo, Nasjonalmuseet for kunst, Lyskultur, - norsk kunnskapssenter for lys. Hun har publisert en rekke bøker på Gyldendal Forlag der hun tar for seg tema farge og lys fra mange innfallsvinkler, i billedkunst, design og arkitektur. For tiden arbeider Calina Pandele Yttredal med en ny bok om lys, forventet utgitt høsten 2011.
CV
Utdanning | ||
---|---|---|
2006 | Godkjent lysrådgiver (Lyskultur , Norsk kunnskapssenter for lys) | |
1988 | 1989 | Statens Kunstakademi romkunst utdypningskurs |
1978 | 1982 | Statens Kunstakademi |
1977 | 1978 | Statens Håndverks- og Kunstindustriskole Oslo |
1974 | 1977 | Academia de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti |