Info Kjøp

Trollslottet av Vebjørn Sand

Bildet er rammet inn med mørk grå trelist

En sjelden samlerperle av "Trollslottet"

Vinteren 1997/98 fikk Vebjørn Sand store presseoppslag med sin friluftsutstilling "Trollslottet" på Holmenkollen. Eventyrlandskapet ble besøkt av 150 000 mennesker. Flere opplyste "fjell" i lerret dekket med snø var plassert på et stort område sammen med Sands malerier, som etter hvert fikk ekte frostkrystaller og snø på seg. Motivene var hentet fra kunstnerens ekspedisjoner til Dronning Mauds Land i Antarktis i 1993/94 og 1996/97. Tittelen Trollslottet var også hentet fra en av formasjonene på Dronning Mauds Land, og et fjell Sand og hans norske ekspedisjon var den første til å klatre i historien. Sand laget flere billedmotiver, maleri og grafikk, med nettopp tittelen "Trollslottet". Dette håndkolorerte litografiet "Trollslottet" har ikke vært ute på markedet på tre år, og er derfor en sjelden perle i Sands grafikk. Vi ser 9 små pingvinsilhuetter i en buet rekke på vei over et sprukken, flatt landskap og slette. Over en rett linje reiser Trollslottet seg i en monumental, majestetisk, nesten uvirkelig form. Månen har stått opp, og danner en lysende hvit kule. Med sine dunkle, blå toner får man raskt assosiasjoner til "Vinternatt over Rondane".

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand

Se kunstnerprofil

VEBJØRN SAND (f. 1966) er en av våre mest folkekjære kunstnere og fremste figurative malere. Han bor og jobber i New York i en leilighet i forbindelse med Gallery Sand som han åpnet sammen med sin bror Aune sand og Marianne Aulie.

Vebjørn Sand (f. 1966) hovedmaleri fra serien Scener fra andre verdenskrig, Wannsee-konferansen, ble i høsten 2012 solgt for 150 000 dollar til kunstsamleren og den amerikanske investoren Raymond J. Learsy, som ble av ARTnews rangert på listen over de 200 største kunstsamlerne i verden. Samtidig er Vebjørn Sand også den kunstneren som trolig er mest representert i flest norske hjem.