Info Kjøp

The white rose , håndkolorert av Vebjørn Sand

Motivbeskrivelse

Vebjørn Sand har med sin nye serie fra 2. verdenskrig pustet liv i en gammel malergenre, historiemaleriet, som var en dominerende retning innen den vestlige kunsten i Europa helt frem til 1800-tallet... Les artikkelen

Kunstnerens egen kommentar

I 1942 skrev en gruppe studenter fra universitetet i München seks lengre pamfletter som de spredte i Tyskland og Østerrike. De malte slagord som «Frihet» og «Ned med Hitler» på murvegger i München i håp om å rykke sine medborgere ut av en tilstand av frykt eller likegyldighet ved å minne dem om deres moralske ansvar overfor menneskeheten. Gruppen ble kjent som ”Den hvite rosen”. Sophia Magdalena Scholl (9. mai 1921– 22. februar 1943) var en av de tyske studentene som var aktive innenfor denne motstandsgruppen. Hun ble arrestert for å spre antikrigspamfletter sammen med sin bror Hans, og kjent skyldig i høyforræderi. De ble begge henrettet ved giljotinering sammen med de fire andre medlemmene av gruppen. Roland Freisler (30. oktober 1893- 3. februar 1945) var en fremtredende og beryktet dommer under nazi-regimet. Han ble statssekretær i det føderale justisministeriet og leder av Hitlers Folkedomstol, som ble opprettet uten noe rettslig konstitusjonelt grunnlag. Denne domstolen gjennomførte en lang rekke pro forma-prosesser mot politisk aktive regimemotstandere.

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand

Se kunstnerprofil

VEBJØRN SANDS hovedmaleri fra serien Scener fra andre verdenskrig, Wannsee-konferansen, ble i høsten 2012 solgt for 150 000 dollar til kunstsamleren og den amerikanske investoren Raymond J. Learsy, som ble av ARTnews rangert på listen over de 200 største kunstsamlerne i verden. Samtidig er Vebjørn Sand også den kunstneren som trolig er mest representert i flest norske hjem. Vebjørn nyter for tiden stor suksess i New York hvor ytterligere to malerier ble solgt for over en million per stk.

- Mine bilder avhenger også av hvor sulten jeg er. Å male handler i bunn og grunn om en rytme som sitter i ryggraden. I tillegg må man bygge opp en sannhet, en alternativ indre verden, at det du driver med er mer interessant enn alt annet. Du må erkjenne deg selv i verden, ha et svar på spørsmålet: Hvorfor gjør jeg dette her?