The white rose , håndkolorert av Vebjørn Sand

Vebjørn Sand har med sin nye serie fra 2. verdenskrig pustet liv i en gammel malergenre, historiemaleriet, som var en dominerende retning innen den vestlige kunsten i Europa helt frem til 1800-tallet... Les artikkelen

Kunstnerens egen kommentar

I 1942 skrev en gruppe studenter fra universitetet i München seks lengre pamfletter som de spredte i Tyskland og Østerrike. De malte slagord som «Frihet» og «Ned med Hitler» på murvegger i München i håp om å rykke sine medborgere ut av en tilstand av frykt eller likegyldighet ved å minne dem om deres moralske ansvar overfor menneskeheten. Gruppen ble kjent som ”Den hvite rosen”. Sophia Magdalena Scholl (9. mai 1921– 22. februar 1943) var en av de tyske studentene som var aktive innenfor denne motstandsgruppen. Hun ble arrestert for å spre antikrigspamfletter sammen med sin bror Hans, og kjent skyldig i høyforræderi. De ble begge henrettet ved giljotinering sammen med de fire andre medlemmene av gruppen. Roland Freisler (30. oktober 1893- 3. februar 1945) var en fremtredende og beryktet dommer under nazi-regimet. Han ble statssekretær i det føderale justisministeriet og leder av Hitlers Folkedomstol, som ble opprettet uten noe rettslig konstitusjonelt grunnlag. Denne domstolen gjennomførte en lang rekke pro forma-prosesser mot politisk aktive regimemotstandere.

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand

Se kunstnerprofil

VEBJØRN SAND (f. 1966) er en av våre mest folkekjære kunstnere og fremste figurative malere. Han har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på flere kollektive mønstringer, og hans arbeider er representert i både private og offentlige samlinger. Allerede fra hans første utstilling stod det strid om hans billedkunst, for kritikere og andre kunstfaglige folk hadde ikke sans for den tradisjonsbundne figurasjonen som var Sands uttrykksform. Hans bilder vekker likevel alltid interesse hvor enn han er, om ikke alltid hos de kunstsakkyndige, så i alle fall hos folk flest.