Isprinsessen av Vebjørn Sand

Kunstnerens egen kommentar

Isprinsessen er en inspirasjon fra renessansens Madonna-motiver. I stedet for Jesusbarnet holder kvinnen en pingvin i armene sine. Dette mytiske og gåtefulle kvinnelige vesenet møtte jeg i Dronning Maud Land etter måneder i isødet. Slik sjømenn kan møte sirener og havfruer etter lange perioder uten å ha sett kvinner, møtte jeg denne skjønnheten på et fjell i isødet. Isprinsessen er en metafor på skjønnheten som kan åpenbare seg om man får øye på de eventyrlige fjellkjedenei det mektige Antarktis. Om man vil komme denne skjønnheten nær, så må man utsette seg for fare; å bevege seg i Antarktis er et vågestykke. Isødet er det kaldeste, mest forblåste og minst tilgjengelige stedet på jorden. Ja, det er det stedet på kloden som mest minner om forholdene på andre planeter. Isprinsessen er således en personifisering av skjønnheten – den som kan være farlig om man kommer den for nær.

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand

Se kunstnerprofil

VEBJØRN SAND (f. 1966) er en av våre mest folkekjære kunstnere og fremste figurative malere. Han bor og jobber i New York i en leilighet i forbindelse med Gallery Sand som han åpnet sammen med sin bror Aune sand og Marianne Aulie.

Vebjørn Sand (f. 1966) hovedmaleri fra serien Scener fra andre verdenskrig, Wannsee-konferansen, ble i høsten 2012 solgt for 150 000 dollar til kunstsamleren og den amerikanske investoren Raymond J. Learsy, som ble av ARTnews rangert på listen over de 200 største kunstsamlerne i verden. Samtidig er Vebjørn Sand også den kunstneren som trolig er mest representert i flest norske hjem.