Katedralen av Vebjørn Sand

Dette er trolig et av Vebjørn Sands mest kjente og populære motiver. Trollslottet var det fjellet som fascinerte Vebjørn mest på hans ekspedisjon til Antarktis, og han har laget flere motiver fra den majestetiske toppen som plutselig reiser seg på en vidde. Katedralen blir et slags Soria Moria for det norske folk, med det trolske, lysende arkitektoniske eventyrslottet i et drømmelandskap. I tilegg til å være et av Vebjørns vakreste bilder, ligger det også en teknisk suverenitet bak bildet. Bildet måler 111,5 x 83,5 cm, og krevde dermed en enorm litostein.

Kunstnerens egen kommentar

Mitt største litografi stilte store krav til motiv, på den største litosteinen som finnes nord for Berlin. Det måtte være kraftfullt og monumentalt. Jeg smeltet sammen Antarktisk med Trollslottet, som igjen ble en symbiose med Gaudis La Sagrada Familia i Barcelona. Bildet er summen av mine mektigste opplevelser av natur og arkitektur.

I et rustent helikopter ble vi fløyet inn til fjellområdet Fenriskjeften i 1994. Jeg så innover i dalene og lærte fjellene å kjenne: Arnesteinen, Midgard, Fenristunga, Hel, Ulvetanna,Tungespissen og Kinntanna. For første gang fikk vi se Trollslottet. Alle vet at hemmeligheter er fulle av energi. Trollslottet lå så å si usett i ødemarken, bare noen støvete sort-hvitt fotos fra Polarinstituttet røpet fjellenes eksistens før jeg malte dem. Å ha et eventyrland for seg selv som kunstnerisk utfordring ga en følelse av frihet, men også ansvar. Jeg merket en høytid da jeg så fjellene. Det var opp til meg å fortelle om dem og oversette alt dette til kunst, formidle det med sin magi. Det ga meg krefter.

Emner

Vebjørn Sand

Vebjørn Sand

Se kunstnerprofil

VEBJØRN SAND (f. 1966) er en av våre mest folkekjære kunstnere og fremste figurative malere. Han har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på flere kollektive mønstringer, og hans arbeider er representert i både private og offentlige samlinger. Allerede fra hans første utstilling stod det strid om hans billedkunst, for kritikere og andre kunstfaglige folk hadde ikke sans for den tradisjonsbundne figurasjonen som var Sands uttrykksform. Hans bilder vekker likevel alltid interesse hvor enn han er, om ikke alltid hos de kunstsakkyndige, så i alle fall hos folk flest.