BIG BIG BIG | Rita Hayworth av Unni Askeland

I HAVEN'T HAD EVERYTHING IN LIFE. I'VE HAD TO MUCH
- Rita Hayworth

Rita Hayworth (født Margarita Carmen Cansino 17. oktober 1918 i Brooklyn i New York City i New York, død 14. mai 1987 i New York City i New York) var en amerikansk skuespiller.
Ritas far utvandret fra Spania i 1913 og både han og hans far var dansere, så det var et naturlig valg at hun skulle føre tradisjonen videre. Allerede som 12 åring opptrådte hun sammen med sin far som danser i ulike forestillinger. Ved en forestilling satt en av sjefene for filmselskapet Fox blant publikum, dette ledde til at hun fikk et filmkontrakt og hun debuterte i filmen Dantes Inferno i 1935. Hun gjorde ytterligere noen mindre roller for selskapet innen kontrakten opphørte. Hennes første make, Edward Judson, såg til så hun fikk et nytt filmkontrakt denne gang med filmselskapet Columbia, det var da selskapets sjef Harry Cohn ga henne artistnavnet Rita Hayworth.
Hayworth gjorde tretten mindre roller for selskapet før hun ble utlånt til Warner. Hun spilte blant annet mot Cary Grant i Howard Hawks film Only Angels Have Wings i 1939. Den første suksessen ble The Strawberry Blonde i 1941, og hun ble stjerne i You'll Never Get Rich (1941) der hun spilte mot Fred Astaire. I 1944 spilte hun mot Gene Kelly i Cover girl. Hennes popularitet økte ytterligere etter sin rolle i filmen Gilda (1946) der hun brukte hele sin seksuelle utstråling.
Deretter begynte nedturen i filmkarrieren, de følgende filmene nådde aldri samme klasse som tidligere. Rita medvirket blant annet i filmer som The Lady from Shanghai (1947), Miss Sadie Thompson og Salome (begge i 1953) samt Pal Joey (1957).
I begynnelsen av 1960-tallet ble Rita for første gang rammet av Alzheimer som var med på å begrense hennes liv. Hun medvirket dog i filmer som Circus world (1964), Money Trap og Poppies Are Also Flowers (1966). Hennes siste film The Wrath of God ble innspilt i 1972. Hun har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.
Rita Hayworth var gift fem ganger. Hennes første make var Edward Judson 1937-1943. 1942 ble hun forelsket i skuespilleren Victor Mature og søkte om skilsmisse, men hun brøt forlovelsen med Mature og gifte seg isteden med Orson Welles i 1943. De fikk en datter, men ekteskapet sprakk i 1948. Samme år, ved sin første reise til Europa, traff hun prins Aly Khan, som var sønn av den muslimske lederen Aga Khan III. De giftet seg i 1949 og fikk en datter, prinsessen Yasmin (født 20. desember 1949), og skilte seg 1951. 1953-1955 var hun gift med sangeren Dick Haynes og 1958-1961 med filmprodusenten James Hill.
Kilde: Wikipeia

Emner

Unni Askeland

Unni Askeland

Se kunstnerprofil

UNNI ASKELAND kan betegnes som en moderne bohemdronning. Hun har alltid gått egne veier og mener at norsk kunst er gørr kjedelig med for mye intellektualisering. Hennes prosjekter beveger seg innen en pop-art genre, der hun ofte bruker kjente ikoner fra populærkulturen.

Unni Askeland ble født i Bergen i 1962, og utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg, Vestlandets Kunstakademi og Statens Kunstakademi under Per Kleiva. I dag har hun et enormt atelier i kjelleren i et stort kjøpesenter på Jessheim hvor hun er bosatt. Hun var i flere år gift med kunstnere Sverre Koren Bjertnæs, og har fire barn med den amerikanske sangeren Eric Andersen.