BIG BIG BIG | Edvard Munch av Unni Askeland

NATURE IS NOT ONLY ALL THAT IS VISIBLE TO THE EYE...IT ALSO INCLUDES THE INNER PICTURE OF THE SOUL

'To magter som præster og sjøfolk er ikke at spøge med!' Slik har Edvard Munch selv formulert sitt syn på de motsatte krefter som slektsarven ga ham som åndelig ballast. Både rent bokstavelig og i overført betydning har disse to 'magter', representert ved prester og sjøfolk i slekten, preget hans liv. Selv har han trolig vært seg helt bevisst den kjerne av motsetninger og konflikt som ble tydelig allerede i tidlig barndom, og som fant sin utløsning i kunsten. Og med en ikke helt vellykket metafor oppsummerer han hvordan disse arvelige disposisjoner har styrt hans liv: 'Da jeg la fra land for livets seilas, følte jeg meg som en skute av gammelt, råttent materiale, som skipsbyggeren sendte ut på det opprørte hav med de ord: forliser du, er det din egen skyld, og da skal du bli oppbrent i helvedes evige ild.' Edvard Munch ble født i Løten på Hedmark, den 12. desember 1863. Hans far, cand. med. Christian Munch, var da korpslege ved militærforlegningen på stedet. På besøk hos sin kollega Dr. Munthe på Elverum ble han kjent med den unge Laura Cathrine Bjølstad, som var 'husjomfru' i familien. Og i 1861 giftet de seg, den 44 år gamle tidligere marinelegen, og den tuberkuløse, 23 år gamle Laura Cathrine...les mer

Emner

Unni Askeland

Unni Askeland

Se kunstnerprofil

UNNI ASKELAND kan betegnes som en moderne bohemdronning. Hun har alltid gått egne veier og mener at norsk kunst er gørr kjedelig med for mye intellektualisering. Hennes prosjekter beveger seg innen en pop-art genre, der hun ofte bruker kjente ikoner fra populærkulturen.

Unni Askeland ble født i Bergen i 1962, og utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg, Vestlandets Kunstakademi og Statens Kunstakademi under Per Kleiva. I dag har hun et enormt atelier i kjelleren i et stort kjøpesenter på Jessheim hvor hun er bosatt. Hun var i flere år gift med kunstnere Sverre Koren Bjertnæs, og har fire barn med den amerikanske sangeren Eric Andersen.