BIG BIG BIG | Andy Warhol av Unni Askeland

DON'T PAY ANY ATTENTION TO WHAT THEY WRITE ABOUT YOU JUST MEASURE IT IN INCHES
- Andy Warhol

Andy Warhols familie var innvandrere fra Slovakia. Han viste tidlig tegn på kunstnerisk talent, og utdannet seg til reklametegner ved Carnegie Institute i Pittsburgh 1945–1949. Han flyttet til New York i 1949, hvor han skapte seg et navn innen illustrasjon og reklame.

Warhol ble etter hvert en kjent figur i New Yorks glamorøse utelivsmiljø, hvor han frekventerte kjente nattklubber som Studio 54. Han var åpenlyst homofil, noe som fremdeles var uvanlig for mediapersonligheter på 1960-tallet.

Warhol slo igjennom som bildekunstner i 1962 via en rekke utstillinger på Stable Gallery i New York.

Warhol ble en celebritet på linje med underholdningsindustriens største stjerner, og i likhet med den samtidige Joseph Beuys i Europa kan det ofte være vanskelig å skille verk og person i hans arbeider. Warhol skal ha vært nærmest besatt av både egen og andres berømmelse, og det enorme mediefokuset på hans person kan ha vært noe av årsaken til at han i 1968 ble skutt og nesten drept av en sinnsforvirret kvinne, Valerie Solanas. Solanas var en av mange personer med løs tilknytning til The Factory, Warhols studio i New York, og hun forklarte i ettertid at hun opplevde at Warhol dominerte personligheten hennes. Warhol ble sterkt svekket etter denne episoden, og selv om han fortsatte å produsere kunst (bl.a. i samarbeid med maleren Jean-Michel Basquiat), var den mest produktive og nyskapende delen av hans karriere over.

I sin bok The Philosophy of Andy Warhol, utgitt i 1975, forteller «the pope of pop», som han også ble kalt, at «jeg giftet meg ikke før i 1964, da jeg fikk min første båndopptaker. Båndopptakeren og jeg har vært gift i ti år nå». Dette «virkelig avsluttet et hvilket som helst slags følelsesliv jeg måtte ha hatt, men jeg var glad for å se det forsvinne». Han elsket å shoppe, særlig undertøy, og påstår i boken at «å kjøpe er mye mer amerikansk enn å tenke, og jeg er så amerikansk som det går an». I tråd med dette mener han også han ville bli gal uten amerikansk TV, og holder seg for sikkerhets skyld med fire fjernsyn på soverommet. Hans råd for den som vurderer å kjøpe et maleri til 200 000 dollar er å henge opp pengesedlene på veggen i stedet - da vil de være det første en gjest får øye på.

Warhol døde i New York helt uventet etter komplikasjoner under en rutinemessig galleblæreoperasjon. Han ble 58 år.
Kilde: Wikipedia

Emner

Unni Askeland

Unni Askeland

Se kunstnerprofil

UNNI ASKELAND kan betegnes som en moderne bohemdronning. Hun har alltid gått egne veier og mener at norsk kunst er gørr kjedelig med for mye intellektualisering. Hennes prosjekter beveger seg innen en pop-art genre, der hun ofte bruker kjente ikoner fra populærkulturen.

Unni Askeland ble født i Bergen i 1962, og utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg, Vestlandets Kunstakademi og Statens Kunstakademi under Per Kleiva. I dag har hun et enormt atelier i kjelleren i et stort kjøpesenter på Jessheim hvor hun er bosatt. Hun var i flere år gift med kunstnere Sverre Koren Bjertnæs, og har fire barn med den amerikanske sangeren Eric Andersen.