Red target av Torbjørn Morvik

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Tredimensjonalt digitalt maleri. Betraktes uten 3D-briller
NB: 3D-virkningen er IKKE synlig på bildene i nettgalleriet!

Om bildet
Torbjørn Morvik har utviklet et kunstuttrykk få har sett før. Hans tredimensjonale bilder kan betraktes uten briller. De kombinerer tradisjonelt abstrakt maleri med teknikker fra digital kunst, og utvider på mange måter grensene for maleriet. 3D-bildene fremstår som eksperimentelle og nyskapende, og er vanskelig å plassere i bås. De er definitivt abstrakte, og benytter seg av kjente elementer som geometriske former, rene linjer, mellomrom og kraftig kolorisisk palett. Men både teknisk og kunstproblematisk byr Morvik på noe nytt. Idet betrakteren tror hun har tolket bildet, endrer det karakter. Det hun har lest som forgrunn viser seg å være bakgrunn, - og omvendt. Former som virker helhetlige er plutselig fragmentariske. Elementene i bildet bølger i en kamp som forvirrer betrakteren. Morvik utnytter 3D-virkningen til å gi push and pull-teknikken ny virkning. Bildene er altså spektakulære, samtidig som de er ubehagelige å se på

Om teknikken
Bildene består av 8-10 digitale bilder som legges oppå hverandre, men som kan betraktes samtidig. Dette er mulig gjennom å lage lentikularer, som er metode for å gjøre todimensjonale bilder tredimensjonale. I Morviks tilfelle legger han ti malerier oppå hverandre. Dette kan være rene digitale bilder eller vanlige malerier som han avfotograferer og digitaliserer. Disse bildene gjengis så på spesielle PVC-plater som består av tynne, vertiale "linser", mellom 20 og 70 pr. tomme. Hver linse forstørrer en del av bildet, og avstanden mellom øynene gjør at hjernen tror den ser dybde. Og bildet forandrer seg med betraktningsvinkel og - avstand.


Bildet må hentes i Galleri Fineart, annet må avtales med kundeservice. Mail: kundeservice@fineart.no

Torbjørn Morvik

Torbjørn Morvik

Se kunstnerprofil

Torbjørn Morvik er født 1955 i Bergen og studerte ved Einar Granums Kunstfagskole 2005-2007. Han er utdannet journalist, og har primært jobbet med dokumentarprogrammer i NRK. Han har vært leder for ungdoms-redaksjonen i NRK, reportasjeleder i Dagsrevyen, og har undervist TV-journalister og programledere. Han har fått sju internasjonale TV-priser for dokumentarene mine, bl.a. Prix Italia for "Året 2048" som han laget sammen med Petter Nome. I 2009 vant han og "Status Norge"-redaksjonen i NRK "Gullruten" for beste fakta- og aktualitetsprogram. Morvik er i dag knyttet til Spekter i NRK, og jobber ellers som billedkunstner fra sitt atelier i Asker.