Natural Born Pollock / Big Data, håndkolorert av Thomas Kvam

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Dette er håndkolorerte trykk tatt ut av opplaget på 80 og er unike.
Fineart anbefaler at dette kunstverket blir rammet inn flytende uten passepartout da motivet/bilde(motiv) er helt ut i kanten på arket(format). Har du spørsmål kontakt på tlf: 22 01 24 20 eller mail: kundeservice@fineart.no

Kunstnerens egen kommentar


Siletrykket «Big Data» tar for seg tematikken rundt våre ytre liv. Big Data baserer seg på maleriet med samme navn, henger på MESH i Tordenskiolds gate 3 i Oslo.

Big data er betegnelsen på vår tids store online informasjonsstrøm. Big data kan for eksempel brukes til å tracke din oppførsel online, altså hvem du er på nett.

Derav har vi programmerer, internett aktivist, jorunalist og grunnlegger av WikiLeaks Julian Assange.

Kvams silketrykk av filosofer er en slags fan-plakat av figurer som til vanlig ikke får dette. Det høyborgerlige blir mikset med lavkulturen, fortid mikset med nåtid, teori mikset med data.

Prenology var en 1800-talls måte å definere en person på ut ifra hodeformen deres. På samme måte nå, kan man definere en person digitalt. Spørsmålet er om disse digitale definisjonene er like søkt som phrenologi nå er sett på som.



Prosjektet Natural Born Pollock er en installasjon satt sammen av enkeltverk; tegninger, malerier, collager, seriegrafier, fotografier og videoarbeider.

Utstillingen tar utgangspunkt i murderabiliaverket ReMarx on Murder for 622$. Her kan vi lese seriemorderens John E. Robinsons autentiske selvmordsbrev til hans familie, skrevet under rettsaken som endte i dom for drapet på åtte kvinner. I verket settes seriemorderens private bekjennelser opp mot en annen form for merchandise; et fotografi av hiroshimabomben signert av bombetoktens pilot, Paul Tibbets. Seriemorderen viser skyld, anger og skam i selvmordsbrevene, mens pilotens massedrap på hundretusenvis av mennesker skinner av selvsikker stolthet.

Ikke mindre ubehagelig er det faktum at begge i kraft av sine drap er blitt merkevarer, brands, innenfor hver sin subkultur; «produktene» deres selges over nettet til høystbydende. Verkets tredje koordinat oppstår i dét Kvam med sin signatur overkoder verkets etiske paradoks og gjør det til sitt; som Ready Made er objektene blitt til vare for enda en subkultur – The LED Light Districts kunstsamlere.

Med omdreiningspunkt i dette verkets fortetning av mord og kunst, etikk og estetikk, spinner Kvam ut en kunstnerisk malstrøm. I virvelen avfødes tre portretter av filosofene Foucault, Deleuze og Arendt. Utstillingstittelen Natural Born Pollock vrenger, i lys av hans serie med drip paintings av Freud malt med Strap On, situasjonen mot satiren. Undersøkelsen av hva som befinner seg i andre enden av Kvams virvel av kunst og liv, seriemord og seriegrafi, virkelighet og fiksjon – i spennet mellom psykoanalysens fortellinger om et indre driftsliv og Big Datas fortellinger om våre ytre liv, tar form av en etterforskning. Men blir det kritikeren, betrakteren eller kunstneren selv som ender opp som detektiven?

Med denne utstillingen går Kvam enda et skritt videre i sin undersøkelse av nettets mørke underkulturer. I The Rantology Paintings (2013) var utgangspunktet en skjult nettkulturs dyrkelse av guttene bak massakren ved Clombine High School i Jefferson County, mens han i det pågående prosjektet Krieg dem Kriege / Nowthatsfuckedup tar for seg amerikanske soldaters sjokkerende billedmateriale lastet opp av soldatene selv i forsøk på å overgå hverandres brutalitet.

Kvam har sin utdannelse fra Kunstakademiet i Oslo og Goldsmiths College i London, og ble sist stilt ut på Blomqvist kunsthandel med The Rantology Paintings (2013) og på Galleri Van Bau med Whiteout violence / Censorship alliance (2012). Han er også aktuell i utstillingen Krigens skygge. Politisk kunst i Norge 1914–2014 på Kunstnernes Hus januar 2015.

Emner

Thomas Kvam

Thomas Kvam

Se kunstnerprofil

THOMAS KVAM (f. 1972) har etablert seg som en kontroversiell kunstner, med en sterk samfunns- og institusjonskritisk sans. Mord, krig, etikk og estetikk er tilbakevendende og sammenflettede temaer hans kunstnerskap. Han pirker borti vanskelige temaer og forsøker å forstå bekmørke fenomener vi andre helst vil slippe å ta innover oss. Mørke drifter i mennesket, som ikke lar seg temme.

Kvam har gitt ut flere bøker basert på kunstprosjekter han har fått mye omtale for i inn- og utland. «Rantology» fra 2011 er basert på de til da upubliserte tekstene til de to ungdommene som stod bak skolemassakren ved Columbine High school. Den kontroversielle boken «Nowthatsfuckedup/Krieg dem Kriege» fra samme år viser bildemateriale fra den nå sensurerte nettsiden www.nowthatsfuckedup.com, der amerikanske soldater kunne bytte egne krigsfotografier mot tilgang til pornografi. På det ene bildet, som blant annet ble brukt i utstillingen «Krigens skygge» på Kunstnernes Hus i 2015, står fem amerikanske soldater og gliser over et forkullet lik. Kvam tematiserer her dype etiske problemer ved Internett. Prosjektet fikk bred mediedekning.