Vaarkveld av Svein Bolling

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Vaarkveld er et ganske typisk motiv fra Bolling der elementer fra livet hans flettes inn til en underlig historie som utenforstående aldri kan gjette seg 100 % til. Likevel trigger de ulike gjenstandene, og man kan danne sin egen fortelling. En kvinne trekker en gardin til side, en effekt Bolling har lånt fra Vermeer. Slik inviterer hun oss inn på den kaotiske scenen: En sag, en bøyd kvinne, ånden som blåses ut av en lampe, en gyngende lampe, en engel i den gule bakgrunnen og en stige som fører oss til toppen av bildet med assosiasjoner til den bibelske fortellingen om Jacobs drøm. I gule, grå og blå farger vever Bolling det hele sammen for oss til et bildet man bare må krype inn i.

Kunstnerens egen kommentar

I midten i Vaarkveld er mitt første tresnitt. Jeg fant den gamle platen, svertet den og trykket den oppe på litosteinen. Det er flere referanser til livet mitt i Vaarkveld. Figuren og stigemotivet er fra det første trykket mitt på Høstutstillingen. Jeg husker bildet kom på plakaten. Nasjonalgalleriet kjøpte det inn, og Høstutstillingen spurte om jeg ikke kunne trykke opp flere eksemplarer enn opplaget på 10. Jeg var blakk, stolt og ikke-kommersiell og sa nei! Flasken med bein er fra en abstrakt flekk jeg så på et av Håkon Blekens bilder. Alle kunstnere drikker rødvin hele dagen, vet du! Og så er det Aladdins lampe. For hvis man er kunstner, kan man gjøre alt.

Emner

Svein Bolling

Svein Bolling

Se kunstnerprofil

- Jeg maler oftest kvinner, menn kan lett bli til selvportretter. Det er enklere å gjøre det annet kjønn til noe generelt og en metafor for menneskelige følelser. Jeg bruker forelegg som modell, og stusser jeg på en albu har jeg min kone. Et bilde er ferdig når et ekstra malestrøk blir stående som en feil.