Paradise - Thus Was the Earth Created av Salvador Dali

Dante & Dali

Salvador Dali - Divine Comedy - et litterært mesterverk illustrert av et visuelt mesterverk

Dante Alighieres dikt i tre deler og 99 vers; La Commedia Divina, ble skrevet mellom 1307-1321, og regnes som et mesterverk i italiensk- og verdens litteraturen. Det var det første litteraturen som ikke ble skrevet på latin, men på et hverdagsitaliensk. I diktet reiser Dante og den romerske dikteren Virgil gjennom de ni sirkler i Inferno/helvete og til toppen av fjellet Purgatory. Der møter han Beatrice som tar han med til paradiset. Dante ga historien tittelen Commedy, da diktet hadde en lykkelig slutt. Den senere tittelen Divine Commedy ble skapt etter Dantes død. Salavdor Dali har illustret diktet med 100 tresnitt; ett for hvert vers samt en forside.

Opprinnelig var Dalis grafikk-serie et initiativ fra den italienske regjeringen til 700-års jubileumet til Dante. Da prosjektet ble offentliggjort i 1954, kom det en massiv motstand fra det italienske folket. Ære den store italienske dikteren med trykkene til en spanjol? Salvador Dali hadde allerede laget akvareller til grafikk-serien siden 1951. Heldigvis kom det raskt en annen forelegger på banen for å utgi den etterhvert så berømte serien.

Mange har sammenlignet Dantes skikkelse Beatrice med Dalis kone, elskerinne, muse og modell Gala. Beatrice var datter av en rik familie i Firenze, og Dante elsket og gjorde henne udødelig i flere litterære verk. I noen av Dalis illustrasjoner til de 33 versene fra paradiset, kan man kjenne igjen Galas ansikt som Beatrice.

Dokumentert i boken "The official catalog of the graphic works of Salvador Dali" av Albert Field, s. 189-190

Salvador Dali

Salvador Dali

Se kunstnerprofil

SALVADOR DALI (1904-1989) er en av verdens viktigste kunstnere og regnes, sammen med Andre Breton, som surrealismens far. Hver morgen nr jeg vkner, opplever jeg en enorm nytelse: det av vre Salvador Dal!, har Dali uttalt. Hans bemerkelsesverdige oppfrsel og kroppsprk har gjort ham til et kulturelt ikon for det bisarre og surrealistiske, og hans produksjon p mer enn 1500 malerier strekker seg fra tidlig p 1920-tallet til sent p 1980-tallet.

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dal i Domnech, best kjent som Salvador Dal (fdt 11. mai 1904, dd 23. januar 1989) var en kunstner fra Catalonia i Spania. Dal er mest kjent for sine surrealistiske malerier, men han skapte ogs skulpturer, kosmetikk, juveler og fotografier. Han samarbeidet med en rekke andre kunstnere, blant annet Luis Buuel, som han skapte filmen Den andalusiske hund (1928) sammen med. Dal arbeidet ogs med mange andre storheter i sin karriere, blant dem Alfred Hitchcock og Walt Disney.