Bok: RUNE JOHANSEN PHOTOGRAPHS, 1991-2014 av Rune Johansen

Emner

Produktbeskrivelse

Rune Johansens fotografiske blikk på det norske kulturlandskapet fikk et gjennombrudd på 2000-tallet. Bøker som Hiv mannskjiten og Så lenge det vara ble favoritter blant publikum og anmeldere, og førstnevnte utkom også i engelsk og fransk oversettelse. Runes erindringer om steder og møter med mennesker, hans sikre blikk for det store i det lille, har plassert Rune Johansen i fremste rekke blant våre folkelivsskildrere.
I august 2014 ble Runes kamera, en Hasselblad C/M, stjålet fra ham på flytoget. En følgesvenn gjennom 25 år var borte. I tillegg til dette opphørte på denne tiden produksjonen av Runes foretrukne film, Fuji Reala 100 ISO. Dette utstyret, og Runes spesielle bruk av det, definerte hans bilder i sterk grad. «Det var en del av meg,» sier han, noe som betyr at betingelsene for hans fotografiske virksomhet er borte, og en æra i norsk fotografi er over.
Photographs 1991–2014 er en oppsummering av Rune Johansens fotografiske livsprosjekt. En av Skandinavias mest renommerte designere, svenske Greger Ulf Nilson, har formgitt boken. Og for ytterligere å løfte blikket, ble David Campany spurt om å skrive et innledende essay til boken. Campany er skribent, kurator og fotograf, og underviser ved University of Westminister, London. I stort format guides vi gjennom et av de mest særegne fotografiske kunstnerskap i nyere tid.

Rune Johansen

Rune Johansen

Se kunstnerprofil

Johansen ble født i Bodø, men bor og arbeider nå i Steigen i Nordland, og har tidligere vært bosatt i Oslo. Johansens kunstneriske prosjekt begynte med å fortelle historiene til menneskene som lever langs den værharde og røffe kysten i Nord-Norge. Mange av disse små lokalsamfunnene er i ferd med å forsvinne, så slik sett dokumenterer Johansens fotografier en samtid i rask endring.