Etterpå av Odd Nerdrum

Historien om Hegnar - mappen og paret Nerdrum & Hegnar:

Dette litografiet er ett av fire motiver fra den såkalte Hegnar-mappen datert 1974 med bildene "Stemmen", "Venninder", "Ryggen" og "Etterpå", og kan sees som et lite samleklenodium i Nerdrum-sammenheng. Bildene er karakteristisk for den tidlige Nerdrum, klassisisten og detaljisten Nerdrum. Den store kitschens mester har enda ikke beveget seg over i det barokke formspråket og de dramatiske motivene, mystiske landskapene og typiske figurene man tenker på som Nerdrumsk. Han er her en naturalist med vekt på å gjengi tingene og kroppen så naturtro som mulig. Hvis man leter, vil man også finne en usikker tegner i litografiene; en fot er for stor, vinkelen på en arm noe underlig, en skygge veldig unaturlig. Men man finner også en tegner med et talent for lys/skygge virkninger og en stram komposisjon. Den vare stemningene som er så typisk for Nerdum ligger som et slør over, eller under, alle de fire motivene. Noe har skjedd og noe skal til å skje. Vi er kikkere inn i den Nerdrumske verdenen.

Mappen og litografiene regnes som Odd Nerdrums første offisielle grafiske produksjon. Nerdrum var da en fattig kunstner som i samarbeid med og hjelp av sin da nære venn Trygve Hegnar fikk trykket opp 400 mapper med en utsalgspris på kr 980. I dag selges mappen for 50 - 80 000 kroner eller hvis man selger litografiene enkeltvis, endog litt mer. En femtidobling, eller en gevinst på mer enn 5.000 prosent, på en relativt ung samtidskunstner, er helt eksepsjonelt i Norge.

Heldige er de som i 1974 kjøpte fire litografier for 980 kroner. Dessverre ble få mapper solgt den gangen. Kapitalkongen Hegnar kjøpte selv opp mye av opplaget og har i årene som fulgte solgt ut litt etter litt. Hegnar fortsatte sitt samarbeid med Nerdum og trykket litografiet "Ettårsdagen" et par år senere i 250 eksemplarer. Bildet viser hans daværende samboer Cecilie Knudsen og hans første barn Nora. Hegnar har selv skrevet om sitt tidlige økonomiske råd til Nerdrum: "For mange år siden, da Odd Nerdrum ennå var ung og fikk mange (altfor mange) forespørsler om å male portretter, noe han ikke var så glad i, var mitt råd til ham: Sett prisen kraftig opp. Da forsvinner de fleste, og du har ikke råd til å la være å ta de som likevel vil betale. Den gang var det 20.000 kroner. Nå er vel prisen en halv million, hvis Nerdrum i det hele tatt tar den type oppdrag."

Hegnar stilte også som kausjonist da Nerdrum kjøpte sin nåværende bolig og atelier i Uranienborg terrasse 5, men vennskapet skar seg under huskjøpet. Mette Heyerdahl, Jens P. Heyerdahls første kone, hadde arvet huset fra sin mor, men ville ikke selge fordi moren ikke hadde likt Nerdrums kunst. Hegnar hevder at han måtte legge seg ned på kne og be for Odd, gang på gang. Til sist ga Mette og Jens seg, på betingelse av at de skulle få bygge hus til seg og barna på nabotomta. Kravet ble stående i kontrakten. Ikke før var huset på plass, og Nerdrum hadde fått installert seg med samboer, så sa kunstneren nei til nybygg! Hegnar var mellommannen og skulle ordne at alt ble ryddig. Nerdrum ga seg ikke, og Hegnar sa at hvis han ikke ga seg, ville han sende tilbake alle hans regnskapspapirer. Det kom ikke noe svar, Hegnar sendte en varebil, og vennskapet var over.

Emner

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum

Se kunstnerprofil

ODD NERDRUM (f. 1944) er en av Norges fremste kunstnere som finner sine forbilder og lærere hos de gamle mestre. Internasjonalt regnes han for å være den mest betydelige klassisk figurative maleren og han har dannet skole for en ny generasjon av figurative malere.

Nerdrum er kjent for å male i en barokk stil inspirert av 1600-tallsmalere som Caravaggio og Rembrandt. Han refererer til sin kunst som kitsch og er i Norge kjent som kritiker av modernismen og den konseptuelle kunsten.