Bok: Självportrett av Odd Nerdrum

Produktbeskrivelse

Boken inneholder 150 kitschmalerier fra ulike perioder og deler av verdener. Her finner du også essays, skuespill, manifestasjoner og kitschanalyser.

Kitschbegrepet, som Odd Nerdrum lanserte for mer enn 10 år siden, er i dag i ferd med å bli et internasjonalt fenomen.

"Et kitschverk er enten godt eller dårlig, og god kitsch må ikke klassifiseres som kunst. Dette ville være en feilbedømmelse. Kitsch er ikke kunst. Kitsch forholder seg til det sensuelle og det tidløse. Kitschmaleren forplikter seg til det evige: Kjærligheten, døden og soloppgangen. Nyskapning er uviktig, originalitet likeså. Målet er å gå i dybden, for det individuelle uttrykk ligger i fremstillingen av selve naturen."
Odd Nerdrum

"I kunsten er det klare begrensninger. Noe er forbudt. Det er tabuer mot det vakre, tillitsfulle ved livet som møter en. Man må gå på stram line, og selvsensuren er sterk. Er du med eller ...? Kritikere og kuratorer er blitt strengt oppdratt. Det er ikke spørsmål om et godt utført arbeid, men om politikk. Helst bør det være dårlig utført, slik at det riktige budskap skal nå frem ... ja, som i middelalderen. Men fikk bare denne sanselighet – som kunsten ikke klarer å ta – et annet navn, ville alt bli lettere. Kitsch må skille lag med kunsten. En kitschmaler arbeider med andre mål enn kunstneren. Jeg vet at «Kitsch» er et vanskelig ord." Odd Nerdrum

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum

Se kunstnerprofil

ODD NERDRUM (f. 1944) er en av Norges fremste kunstnere som finner sine forbilder og lærere hos de gamle mestre. Internasjonalt regnes han for å være den mest betydelige klassisk figurative maleren og han har dannet skole for en ny generasjon av figurative malere.

Nerdrum er kjent for å male i en barokk stil inspirert av 1600-tallsmalere som Caravaggio og Rembrandt. Han refererer til sin kunst som kitsch og er i Norge kjent som kritiker av modernismen og den konseptuelle kunsten.