Info Kjøp

Bok: KITSCH - Mer enn kunst av Odd Nerdrum

Produktbeskrivelse

Boken inneholder 150 kitschmalerier fra ulike perioder og deler av verdener. Her finner du også essays, skuespill, manifestasjoner og kitschanalyser.

Kitschbegrepet, som Odd Nerdrum lanserte for mer enn 10 år siden, er i dag i ferd med å bli et internasjonalt fenomen.

"Et kitschverk er enten godt eller dårlig, og god kitsch må ikke klassifiseres som kunst. Dette ville være en feilbedømmelse. Kitsch er ikke kunst. Kitsch forholder seg til det sensuelle og det tidløse. Kitschmaleren forplikter seg til det evige: Kjærligheten, døden og soloppgangen. Nyskapning er uviktig, originalitet likeså. Målet er å gå i dybden, for det individuelle uttrykk ligger i fremstillingen av selve naturen."
Odd Nerdrum

"I kunsten er det klare begrensninger. Noe er forbudt. Det er tabuer mot det vakre, tillitsfulle ved livet som møter en. Man må gå på stram line, og selvsensuren er sterk. Er du med eller ...? Kritikere og kuratorer er blitt strengt oppdratt. Det er ikke spørsmål om et godt utført arbeid, men om politikk. Helst bør det være dårlig utført, slik at det riktige budskap skal nå frem ... ja, som i middelalderen. Men fikk bare denne sanselighet – som kunsten ikke klarer å ta – et annet navn, ville alt bli lettere. Kitsch må skille lag med kunsten. En kitschmaler arbeider med andre mål enn kunstneren. Jeg vet at «Kitsch» er et vanskelig ord." Odd Nerdrum

Odd Nerdrum

Odd Nerdrum

Se kunstnerprofil

ODD NERDRUM er en av Norges fremste kunstnere som finner sine forbilder og lærere hos de gamle mestre. Internasjonalt regnes han for å være den mest betydelige klassisk figurative maleren og han har dannet skole for en ny generasjon av figurative malere. Allerede på sin første kollektivutstilling i 1964 ble han oppfattet som den mest særpregete med sine gammelmesterlige, figurative og tunge malerier, blant de syv unge kunstnerne som var invitert til juniutstillingen i Kunstnerforbundet.

Men hvem er denne mannen som selv de som ikke vet så mye om kunst kjenner til? Hva skal man skrive om Odd Nerdrum; et mystisk ikon, en kunstnerisk legende, en tilstedeværende outsider og vår fremste kunstner og maler? Kunstneren som har innført begrepet kitsch, som nevner seg selv i samme åndedrag som Rembrandt og Leonardo da Vinci og som hugger til mot selveste Immanuel Kant. Kunstneren som ikke går av veien for å male selvportrett av seg selv med erigert penis eller som den oppstandne Kristus. Kunstneren som maler det vakre og morbide i ett og samme bilde og oppnår prisrekorder på auksjoner på nærmere to millioner kroner. Kunstneren som maler kvinner og menn med manglende lemmer som gjør sitt fornødne, og beskriver dette som en sakral handling.