Uten tittel av Morten Viskum

"Uten tittel" 2009
Metallkoffert inneholdende et ukjent pengebeløp. Høyde 45 cm
Titulert, signert og datert under:
Morten Viskum 2009

Metallkoffert inneholdende en av årsakene til den globale finanskrisen.
Kunstverket er en trailer til Årets Kopi av Morten Viskum.
Årets Kopi er en årlig avstøpning kunstneren lager av seg selv, og denne får i år tittelen "NORWAY"

"Hvert år lager jeg en voksfigur av meg selv på bursdagen min 4. februar, og denne skal inngå i en større sammenheng som vises frem på Vestfossen til våren. Her vil kofferten dukke opp igjen, og det kan hende jeg avslører innholdet da"
- Morten Viskum

Emner

Morten Viskum

Morten Viskum

Se kunstnerprofil

MORTEN VISKUM (1965-) regnes for å være en av våre mest ukonvensjonelle kunstnere. Etter seks år med veterinærstudier snudde Viskum på hælen og bestemte seg for å bli kunstner, og forandret med det samtidskunsten i Norge. Viskum ble et kjent navn etter at han i 1995 plasserte olivenglass med rottefostre i dagligvarebutikker rundt om i Norge. Siden den gang har Viskum vært forbundet med kontroversielle installasjoner og billedkunst; malerier skapt med en død hånd som pensel, skulpturer av seg selv - ofte i ulike politisk betente situasjoner - alt mens han driver Vestfossen Kunstlaboratorium, et visningssted for samtidskunst i Buskerud. Mannen som gikk rundt med munnbind for ikke å bli gjenkjent, har blitt en av våre mest kjente kunstnere som stadig fortsetter å engasjere.

Fotoserien med den korsfestede rotten er noe av det mest helstøpte i Morten Viskums produksjon. Motiv og utførelse summerer opp deler av hans kunstneriske konsept. Motivet er sterkt, vakkert og ubehagelig, med klare referanser til offer, død og kristendom. Offeret understrekes av korsets symbolikk, det hjelpeløse i en liten museskrott, den enkle i dødens direkte språk: No sacrifice without victims. Det banale ved døden tones ned av at den tross alt er uavvendelig.