Info Kjøp

Dukkehode av Marianne Heske

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Marianne Heske har bedt kunstnere og håndverkere over hele verden lage avstøpninger av det originale hodet hun skapte etter å ha funnet et antikvarisk dukkehode på et Paris-loppemarked på 70-tallet. Hun ønsket en avstøpning i materiale typisk for deres kultur og land. Tilbake fikk hun hoder i edle tresorter så vel som blikkboksstrimler fra Kenya, smykkesteiner fra Zimbabwe, marmor fra Agra i India, krystall fra Norge og porselen fra Kina.
Hvert dukkehode er ca. 10 cm i høyden.

Marianne Heske

Marianne Heske

Se kunstnerprofil

MARIANNE HESKE har oppnådd en stor internasjonal berømmelse og respekt. Selv kaller hun seg en internasjonal nomade med kunstnersamarbeid i land som Nepal, Kina, Zimbabwe og Sør-Afrika. Tross i dette internasjonale spennet er det likevel hennes oppvekst i den nesten isolerte bygda Tafjord som har preget hennes naturoppfattelse og kunst. Hennes verker forståes best med utgangspunkt i det barske samspillet mellom menneskene og naturen fra hennes barndom, der bygda hele tiden var truet og levde med frykten for utslettende ras. Dette kombinerer Heske med så vel avansert som utgått teknologi og kulturelle samarbeid. Kunstneren har faktisk ikke viket fra sine prosjekter siden hun markerte seg på 70-tallet. Selv utstyret til hennes videomalerier er det originale hun benyttet til sine nyoppfunnede videomalerier i begynnelsen av 70-årene.

Heske har sin utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole, Ecole Superieure des Beaux-Arts i Paris, Royal College of Art og Jan Van Eyck Academie i Maastricht. Hun debuterte med separatutstilling i 1973 med sine computermalerier, og har siden den gang hatt en rekke utstillinger ved anerkjente gallerier både i inn- og utland. Da andre kunstnere hadde nok med hjemlige kunstscenen, orientert Heske seg raskt internasjonalt. Ras og fjell har vært to gjennomgående motiver i 30 år. Computermaleriene er bilder som har sitt utgangspunkt i videoopptak av landskaper. Opptakene blir så digitalisert, eller overført til datamaskin. Ut fra dette materialet lages enorme panorama-bilder. Hvert videobilde er unikt, tatt på stedet med videokameraet kanskje under et ras eller etter, og manipulert til kalde eller varme vulkanske sjatteringer foran motivet. Kameraet blir da penselen Heske formidler sin oppfatning av naturen med. Hun gjenforteller en enorm naturkatastrofe i abstrakte termer, kanskje den eneste måten man kan klare å hanskes med en slik sterk og destruktiv opplevelse på.