Info Kjøp

Øyeblikk XIII av Marianne Heske

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Kunstnerens egen kommentar

Dette er abstrakte ras-motiv brent inn i aluminiumen og montert på dype aluminiumsrammer på baksiden slik at de blir små objekter på veggen. Veldig fine både en og en og ikke minst i serie både vannrett og loddrett

Marianne Heske

Marianne Heske

Se kunstnerprofil

MARIANNE HESKE har oppnådd en stor internasjonal berømmelse og respekt. Selv kaller hun seg en internasjonal nomade med kunstnersamarbeid i land som Nepal, Kina, Zimbabwe og Sør-Afrika. Tross i dette internasjonale spennet er det likevel hennes oppvekst i den nesten isolerte bygda Tafjord som har preget hennes naturoppfattelse og kunst. Hennes verker forståes best med utgangspunkt i det barske samspillet mellom menneskene og naturen fra hennes barndom, der bygda hele tiden var truet og levde med frykten for utslettende ras. Dette kombinerer Heske med så vel avansert som utgått teknologi og kulturelle samarbeid. Kunstneren har faktisk ikke viket fra sine prosjekter siden hun markerte seg på 70-tallet. Selv utstyret til hennes videomalerier er det originale hun benyttet til sine nyoppfunnede videomalerier i begynnelsen av 70-årene.

Heske har sin utdannelse fra Bergen Kunsthåndverkskole, Ecole Superieure des Beaux-Arts i Paris, Royal College of Art og Jan Van Eyck Academie i Maastricht. Hun debuterte med separatutstilling i 1973 med sine computermalerier, og har siden den gang hatt en rekke utstillinger ved anerkjente gallerier både i inn- og utland. Da andre kunstnere hadde nok med hjemlige kunstscenen, orientert Heske seg raskt internasjonalt. Ras og fjell har vært to gjennomgående motiver i 30 år. Computermaleriene er bilder som har sitt utgangspunkt i videoopptak av landskaper. Opptakene blir så digitalisert, eller overført til datamaskin. Ut fra dette materialet lages enorme panorama-bilder. Hvert videobilde er unikt, tatt på stedet med videokameraet kanskje under et ras eller etter, og manipulert til kalde eller varme vulkanske sjatteringer foran motivet. Kameraet blir da penselen Heske formidler sin oppfatning av naturen med. Hun gjenforteller en enorm naturkatastrofe i abstrakte termer, kanskje den eneste måten man kan klare å hanskes med en slik sterk og destruktiv opplevelse på.