Free World av Liv S. Grønlund

Kunstnerens egen kommentar

Motivene mine blir til gjennom lange prosesser, hvor hver ny prosess er som å legge ut på en lang og ukjent reise - i det underbevisste.

Motivet begynte å ta form med en liten skikkelse og jeg tenkte "Hvem er du og hva vil du? Det ser ut som du henvender deg til noen?". Jeg bestemte meg for å plassere henne på en scene. Det ville hun ikke. Jeg tenkte: "Hva med et bord, mitt runde bord?". Hun ble stående og bordskuffen vrengte seg og den ene figuren etter den andre presenterte seg. Nå ble det veldig spennende og nysgjerrigheten min sto i høygir. Resultatet ser dere her.

Komposisjonen er tradisjonell. En forgrunn, en bakgrunn og et midtparti: I bakgrunnen står en ung jente med et barn i armene. Ved siden av sitter en liten skikkelse med en hånd formet som en øse. Øsen er tom. Forgrunnen viser kreftenes frie spill (i form av bestiarer).

Bildet kan forøvrig tolkes på alle plan (for meg virker det som den lille røde skikkelsen peker opp mot de fire stjernene som blir et håpets symbol, tallet fire som symbol står for de fire verdenshjørnene). Det grønne og runde bordet som et symbol på jorda og fellesskapet. Her er det mye en kan ta tak i hvis man vil (ellers kan man jo bare nyte fargespillet). Alle tolkninger er like riktige, alt ettersom hvor man selv er i livet.

Liv S. Grønlund

Liv S. Grønlund

Se kunstnerprofil

Liv S. Grønlund er oppvokst og bosatt på Modum. Her har hun også hatt sitt atelier i lokalene på Kongsfoss Fabrikker Kunstnersenter sammen med flere andre kunstnere og kunsthåndverkere. Sin kunstneriske utdannelse fikk hun i perioden 1971-76 ved Melbourne State College og Victorian College of Arts i Melbourne i Australia. Siden debuten i Modum Kunstforening i 1985 har hun hatt en rekke separatutstillinger, bl.a. flere ganger i Galleri Tonne i Oslo, Landsforeningen Norske Malere (LNM), Vestfold Kunstnersenter, Gulden Kunstverk og Drammen Museum, sistnevnte i april i år. Hun har også separatutstillinger i Melbourne og Canberra i Australia bak seg. Grønlund har dessuten deltatt på kollektive utstillinger både her til lands og i Australia. Hun har hatt mange utsmykningsoppdrag, bl.a. for Statens Hus i Drammen og Modum Bads Nervesanatorium. Hun er innkjøpt av bl.a. Norsk Kulturråd, Buskerud fylke og flere kommunale samlinger. Grønlund har hatt flere illustrasjonsoppdrag, bl.a. for Gyldendal Norsk Forlag og Buskeruds Fylkesteater, og arbeidet med scenografien til en kabaret med teatergruppen Tre Engler Bak Øret.