Jegere av Kristian Finborud

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Dette bildet viser et kjent motiv for mange som vandrer i fjellet. Samtidig tilfører Finborud motivet en viss ironi og humor. Tre jegere med geværet i hånden er på vei fra oss innover den ukjente fjellheimen.

Finboruds etsning Jegere er også et resultat av en omfattende og tidkrevende prosess, trykket for hånd. Kunstneren har brukt to plater i dette bildet, der den ene tilfører bilde en slags toner. Fargene er trykket transparent. Finboruds skisser sjeldent, men går rett til platen. Han har etset dypt med en sterk syreoppløsning som gir hull eller spor i platen. Dermed blir fargene liggende tykt på papiret som relieffer.

Kunstnerens egen kommentar

- Det er hardt å gå i fjellet. Særlig i Jotunheimen. Og nordpå også, tipper jeg. Først og fremst er det et slit med svette, gnagsår og masse smerte. Men det er verdt det. Man føler at man har gjort noe riktig når det hele er over. Selvsagt var det ingenting på toppen. Ikke var det spesielt artig på vei opp heller. Nei, turgleden kommer etterpå!

- Jeg har laget en helt ny serie bilder fra fjellheimen der jeg har kombinert mine to tidligere uttrykk og stiler: De humoristiske, poengterte fortellingsmotiver og mine mer abstrakte, stemningsfulle landskapsscener. I Fjellkamerater har jeg plassert figurene som strektegninger i komposisjonen først, for så å bygge et mer abstrakt landskap rundt der jeg jobber mer formalt og estetisk med platen og skaper en stemningsvisjon. Figurene mine har vært med meg fra starten. Det er en egen verden som lever sitt eget liv der jeg utsetter menneskene for ulike situasjoner: De fisker, spiller golf, bader og går på ski. Nå har de også kommet seg opp på fjellvidda og jakter, klatrer og går på tur i et landskap preget av Vestlandets natur, med voldsomme topper og dype juv. Noen bilder har flatere terreng fra Hardangervidda.

Kristian Finborud

Kristian Finborud

Se kunstnerprofil

KRISTIAN FINBORUD (f. 1964) er en av landets mest populære og folkekjære grafikere. Han har en unik evne til å løfte frem store og små øyeblikk og med et lunt blikk fanger han på humoristisk vis den norske folkesjelen i ord og bilder. Motivene kommer frem gjennom en karakteristisk skisseaktig strek som sammen med en klar komposisjon og nesten abstrakte naturskildringer skaper formspråket han er kjent for.

Selve trykkeprosessen er en svært viktig del av Finboruds kreative prosess, og han bruker lang tid på trykkingen. Han rendyrker etsningen som uttrykksform, og han er svært opptatt av å utforske muligheten i denne teknikken. Motivet etses først ned i en metallplate med en sterk syreoppløsning for å få frem dype spor i platen. På denne måten får det ferdige bildet mye stofflighet, i en slik grad at flatene ofte fremstår som en slags relieff. Deretter gnis fargen inn i platen og trykkes under stort press på et fuktig papir. For hvert eksemplar settes fargen inn på nytt. Denne måten å trykke på gir mulighet for variasjon i fargen gjennom opplaget, derfor kan enkelte trykk være helt unike.