Jegere av Kristian Finborud

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Dette bildet viser et kjent motiv for mange som vandrer i fjellet. Samtidig tilfører Finborud motivet en viss ironi og humor. Tre jegere med geværet i hånden er på vei fra oss innover den ukjente fjellheimen.

Finboruds etsning Jegere er også et resultat av en omfattende og tidkrevende prosess, trykket for hånd. Kunstneren har brukt to plater i dette bildet, der den ene tilfører bilde en slags toner. Fargene er trykket transparent. Finboruds skisser sjeldent, men går rett til platen. Han har etset dypt med en sterk syreoppløsning som gir hull eller spor i platen. Dermed blir fargene liggende tykt på papiret som relieffer.

Kunstnerens egen kommentar

- Det er hardt å gå i fjellet. Særlig i Jotunheimen. Og nordpå også, tipper jeg. Først og fremst er det et slit med svette, gnagsår og masse smerte. Men det er verdt det. Man føler at man har gjort noe riktig når det hele er over. Selvsagt var det ingenting på toppen. Ikke var det spesielt artig på vei opp heller. Nei, turgleden kommer etterpå!

- Jeg har laget en helt ny serie bilder fra fjellheimen der jeg har kombinert mine to tidligere uttrykk og stiler: De humoristiske, poengterte fortellingsmotiver og mine mer abstrakte, stemningsfulle landskapsscener. I Fjellkamerater har jeg plassert figurene som strektegninger i komposisjonen først, for så å bygge et mer abstrakt landskap rundt der jeg jobber mer formalt og estetisk med platen og skaper en stemningsvisjon. Figurene mine har vært med meg fra starten. Det er en egen verden som lever sitt eget liv der jeg utsetter menneskene for ulike situasjoner: De fisker, spiller golf, bader og går på ski. Nå har de også kommet seg opp på fjellvidda og jakter, klatrer og går på tur i et landskap preget av Vestlandets natur, med voldsomme topper og dype juv. Noen bilder har flatere terreng fra Hardangervidda.

Kristian Finborud

Kristian Finborud

Se kunstnerprofil

KRISTIAN FINBORUD er født i Porsgrunn, og bosatt i Voss. Han er utdannet ved Skien Tegne- og Maleskole og ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen i tidsrommet 1983-88. Med titler som "Vi har fortsatt rosiner" og "På fisketur med bestefar" har han gjort stor suksess med sine humoristiske hverdagsmotiver fra fjellet, sjøen og golfbanen.

Siden debuten i Porsgrunn Kunstforening i 1988 har han hatt en lang rekke utstillinger over store deler av landet, bl.a. i Galleri Osebro i Porsgrunn, Christianssands Kunstforening, Galleri Bi-Z i Kristiansand, Galleri Allmenningen i Bergen og i Kunstklubbens Galleri Aktuell Kunst i Oslo.