Bok: Knut Steen av Knut Steen

Produktbeskrivelse

Et fantstisk verk om en av våre største skulptører, en vakker og rikt illustrert kunstbok. Knut Steen tok med seg sin klassiske utdannelse fra de to legendariske professorene Per Palle Strom og Stinius Fredriksen inn i modernismens tid. Man har kalt ham "en poet i marmor" og den som tuktet de hardeste materialer til den fineste fløyel. I boken forteller Harald Flor om dette, men først og fremst om hvordan Knut Steen utviklet sin særegne kunst, hans hovedverk og den kamp han ofte sto i med opinion og oppdragsgivere. Verden har Marini, Brancusi og Giacometto. Norge har Steen.

Knut Steen

Knut Steen

Se kunstnerprofil

KNUT STEEN (1924-2011): Da det smalt i regjeringskvartalet 22. juli, var det en helt spesiell kvinne som stod like ved bomben, og som overlevde med noen små hull: Knut Steens skulptur Aurora. Statuen ble stående som et symbol på det som skjedde. Aurora betyr nettopp morgenoppstandelsen.

Nøyaktig to måneder senere, 22. september, døde Knut Steen (født 1924), en av våre største billedhuggere. Han har etterlatt seg over 30 utsmykninger i Norge i granitt, betong, bronse, stål og marmor. Blant hans mest kjente monumenter kan nevnes Rudolf Nilsen (Oslo 1953), Hvalfangstmonumentet (Sandefjord 1960), Nike (Tromsø 1967), Oppgangssaga (Hønefoss 1979), Aurora (Oslo 1982), Olav Kyrre (Bergen 1998), og Kong Olav (Gulen 2006). I januar 2008 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats som billedhugger, og i 2007 ble han utnevnt til kommandør av Ordenen Den italienske solidaritets stjerne.