Magnhild, maske fra Budeie Collection av Kjartan Slettemark

Masken må hentes i kunsthuset fineArt i Oslo

Kjartan Slettemark - Budeie med kjARTanroser

I fjor sommer, på Kjartan Slettemarks 75-årsdag, samlet hele hans fødebygd Naustdal seg for å avdekke kunstnerens skulptur Budeie med kjARTanroser: En fem meter høy budeie i stål, plast og aluminium tronet i en eng med kjARTanroser og steingjerde rundt. Etter avdukingen fulgte tre dagers feiring med Kjartan-utstillinger og kunstsalg for nærmere 400.000 kroner.

Naustdal er en fattig kommune. For å være med å finansiere sluttføringen og andre del av prosjektet og budeieinstallasjonen, har Slettemark laget en eksklusiv samling signert kunst med motiver fra utsmykningen i form av datagrafikk, masker og DVD-er i et begrenset opplag: Budeie Collection. Nå har du muligheten til å kjøpe en del av denne unike samlingen i Aktuell Kunst.

- Utgangspunktet var en liten budeie jeg laget i såkalte ukonvensjonelle materialer da jeg fylte 70 år. Den var 30 centimeter høy og bestod av en blomstervase opp/ned, en grammafonplate og en kleshenger der hodet til budeia befant seg inne i hanken. Jeg gav denne til skolen i grenda mi. Vi begynte å diskutere skulpturen, og ble enige i at den passer veldig godt til forstørring. Jeg kastet fram ideen om å plassere en forstørret utgave i Naustdal sentrum, og sommeren 2007 fikk alle se resultatet, sier Slettemark på norsk/svensk på telefon til Aktuell Kunst fra Sverige.

- Hvorfor akkurat budeier?

- Budeiene og seterkulturen var en viktig del av min barndom. Hvert år i juni flyttet vi opp på fjellet. Det var som å komme til himmelen, og budeiene var dronninger i de små husene sine. Det var et primitivt liv, men underbart, ler Kjartan med en utrolig hjertelig latter før han forteller om maskene i kunstsamlingen Budeie Collection.

- I kunstens verden hender det ting som følger kunsten, og det mest fantastiske kan skje om man gir etter for nye ideer. Mens den store budeia er hvit, er maskene malt i mange farger. Egil Sunde laget støpeformen etter ansiktet til den store budeia. Jeg støpte 10 masker i polyester eller plast, dekorerte de og ga de navn etter hvilken budeie de minnet meg om, for eksempel Magnhild.

- Er det noen budeier du minnes sterkere da?

- Hehe, nei, de var bare en sterk del av barndommen min alle samme, avslutter Kjartan med sin særegne latter.

Prosjektet Budeie med kjARTanroser er et samarbeid mellom kunstneren og Slettemarks hjemkommune i Sogn og Fjordane, i ledelse av fotografen Egil Sunde. Budeia skal inspirere til nyskaping, gi tro på egne ideer, og ikke minst vise at det er lov å tenke annerledes.

- Kjartan Slettemark har selv erfart hvor vanskelig det kan være å tenke annerledes. Han er født og oppvokst i Naustdal, men flyttet tidlig fra bygda. Hans karriere som kontroversiell kunstner gjorde avstanden stor til hjemstedet, mye grunnet fordommer i bygda, forteller prosjektansvarlig Egil Sunde.

Emner

Kjartan Slettemark

Kjartan Slettemark

Se kunstnerprofil

KJARTAN SLETTEMARK var i mer enn 40 år en av de mest markante skikkelsene i nordisk samtidskunst. Som den første rendyrkede postmodernisten på våre breddegrader sprengte han i 1960-årene alle grenser som var blitt satt opp for etterkrigskunsten. Han er en av bare to norske kunstnere som er fast utstilt ved Moderna Museet i Stockholm. Den andre er Edvard Munch.

Kjartan Slettemark ble født i Sunnfjord, og utdannet seg senere ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo. Siden 1966 har Slettemark vært svensk statsborger, og han har markert seg som en av de mest særpregede skikkelsene i nordisk samtidskunst.