Blå søyle av Jon Olav Helle

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Jon Olav Helle tar utgangspunkt i skissene sine når han skal lage et bilde, aldri i fotografier. Aktstudiene til Jon Olav Helle har noe klassisk eller barokt over seg. Kunstneren har alltid sett mer på gamle mestere enn på samtidskunst. Aktstudiene kunne da også vært gjort på 1600-tallet; bildene virker nærmest tidløse.

Figurer i alle tenkelige og utenkelige positurer trer fram, nærmest åpenbarer seg fra mørke bakgrunner. Alltid kvinner, men ikke alltid unge og ikke alltid vakre etter vår tids skjønnhetsideal.

I dette bildet har Jon Olav Helle eksperimentert litt. I stedet for den rene svart-hvite mezzotinten, har han kombinert teknikken med en etsning i rød farge. Den grafiske teknikken til å skape det tidløse uttrykket. Det mest særegne med teknikken er at man går fra mørke til lys, i stedet for motsatt.

Plata hakkes først opp med et voggejern. Når den er ru som et sandpapir vil trykket bli helt svart. Deretter brukes et skavejern som man glatter ut plata med, og det er med det man tegner inn motivet, der man skal ha lys. Dess glattere det området blir – dess lysere blir motivet.

Kunstnerens egen kommentar

Et bilde har alltid en historie for den som vil. Likevel er akten for meg ofte bare en akt; det er lys, det er skygge og det er bevegelser. En stille spenning. Det jeg har sett. Men i disse liggende aktene har jeg kombinert mezzotint med mykgrunnsetsning, hvor jeg har preget inn et mønster i den ene platen, i farger. Dette kontrasteres med selve akten og kontrasten kan kanskje i seg selv skape litt ekstra stemning eller være meningsbærende.

Emner

Jon Olav Helle

Jon Olav Helle

Se kunstnerprofil

- Et bilde har alltid en historie for den som vil. Likevel er akten for meg ofte bare en akt; det er lys, det er skygge og det er bevegelser. En stille spenning. Det jeg har sett. Men i disse liggende aktene har jeg kombinert mezzotint med mykgrunnsetsning, hvor jeg har preget inn et mønster i den ene platen, i farger. Dette kontrasteres med selve akten og kontrasten kan kanskje i seg selv skape litt ekstra stemning eller være meningsbærende.