Cinetic 10 av Jim Bird

Jim Bird

f. 1937 i Bloxwich, Storbritania, død 2010 i Spania

I 1962 forlot Bird et vellykket designstudio i England for å leve som kunstner i Spania. Han ble snart tilknyttet Galeria Joan Prats, en av de mest prestisjefylte galleriene i Spania. Etter å ha kommet til USA i 1980, var Robert Motherwell en av de første menneskene Bird så opptil. Jim Bird og Motherwell ble venner og holdt flere utstillinger sammen både i Spania og USA. Etter Motherwells død, var Bird den eneste kunstnere i styret i Daedalus Foundation, opprettet av Motherwell for å distribuere sin kunst til offentlige institusjoner i USA. Birds arbeider skildrer ofte det han kaller" sinnets landskap", som ofte skildrer til hans minner og følelser om Spania. Dette kommer til uttrykk gjennom “rommet der den menneskelige ånd skaper for å oppdage sin frihet".

Selv har Jim Bird sagt følgende om kunst
Hvis man aksepterer premisset om at kunst kan være speilet hvor vi kan se oss selv, så bør målet være å få glasset til å være sannheten. Problemet er at det aldri er helt sant, og bildet vi ser er forvrengt, men før vi avviser et speil for å se inn i ett nytt, bør dommen bli utsettes, da det ubevisste nå er større enn det bevisste grep..."

Kritikeren Nissa Torrents preget Birds arbeider på 1980-tallet ved å fokusere på virkningen av hans bruk av farger: "Jim Bird er en mild gigant på jakt etter det flyktige. Hans utålmodighet har et senter, en sterk lengsel etter essenser: for lys, vann, luft og jord, grunnleggende komponenter av landskapet som han forvandler i hans abstrakte fargefelt, utforsker mulighetene av det maleriske. Birds arbeid endres stadig. For ham er omverdenen er en kilde til visuelle impulser, i konstant fornyelse, som han forvandles til billedspråk, aldri la inntrykk stivne. Åpen for mulighetene av konstant fornyelse, jobber Bird raskt og forsøker å bevare spontaniteten, villige til å flytte ut av et felt på leting, men givende, for å møte nye som vil forlenge sin verden.