Søndag formiddag (variant) av Jan Baker

Jan Baker presenterer alltid en uvanlig og gåtefull billedverden. Her kan alt skje, også i Søndag Formiddag. Tre underlige skapninger står tett sammen. Vi vet ikke helt hva eller hvem de er. De har et slags hode med en underlig hatt, noe som kan minne om hår, mens kroppene er som en utbrettet spå små barn bretter av papir. Skapningene, eller skiltfigurene, har en stang og en slags fuglefot de svaier på. På hver side ser vi en flik av lignende figurer. Bakgrunnen er enkel, og består av to former, en slags jord og en slags himmel. Det som alltid setter Baker i en særstilling, er humoren. Skapningene i Søndag formiddag er noe rare konstruksjoner der de står, og vi trekker på smilebåndet selv om vi ikke helt hvem de er eller hva de gjør. Søndag Formiddag er underlig, men også dekorativ. Det mest påfallende er Bakers blandingsteknikk med metallpreg. Uansett uttrykksform er Bakers bilder preget av teknisk perfeksjon. I snart to tiår har han eksperimentert med sølv- og gullfolie i trykkeprosessen, en egen "grafikkoppfinnelse" som gir motivet en glød og glans av unik karakter. Et hverdagslig motiv får et gyllent skjær, lik den skinnende moasikken i gull og sølv man kan beundre kirker nedover i Europa.

Kunstnerens egen kommentar

Mine grafiske blader er ofte laget som koldnålsradering eller i en særegen blandingsteknikk av metallpreg og serigrafi.
Jeg lager som regel flere skisser av samme motiv. Når valg av skisse er gjort starter et omfattende forarbeid som tar 5 - 6 uker.
Jeg trykker alt selv i samarbeid med et trykkeri.
Før selve trykkeprosessen tar til må det i tillegg til at den endelige tegning gjøres ferdig - skjæres film for hånd til pregeplaten og til hver farge.
Til pregeprosessen blir det laget en prege klisjé (plate) som må til for å prege gullfolien inn i hvert ark med hjelp av kraftig trykk og høy varme. Trykkpapiret "Arches 88" er fransk og av ypperste kvalitet.
Teknikken krever stor nøyaktighet og skaper ofte atskillige problemer som kan føre til merarbeid over lengre tid.
Når pregeprosessen er klar overføres film for hver farge til rammer m/silkeduk.
Hvert ferdig preget ark legges for hånd i trykkpressen. Først trykkes tegningen så de andre fargeflatene. Det kan bli 12 – 14 operasjoner før hvert motiv er ferdig. Fargene er transparente slik at motivene får rikere stofflighet. Sammen med det skinnende metallet gir dette bildet glød av glans og unik karakter.

Emner

Baker debuterte på Høstutstillingen i 1967. Fra 1967 har han hatt en rekke separatutstillinger, kollektivutstillinger og biennaler i Europa, USA og Asia. Han har også flere utsmykkinger over hele landet.