Rosa morgen av Jan Baker

Jan Baker presenterer alltid en uvanlig og gåtefull billedverden. Her kan alt skje. Jan Baker forteller historiene mens han lager bildene. Kanskje forandres de ørlite fra gang til gang. I Rosa Morgen har mannen en virkelig god morgen. Han har fått på seg morgenkåpen over nattskjorten og holder på med morgentoalettet.

Det som alltid setter Baker i en særstilling, er humoren. Men han tar gjerne opp gjerne alvorlige temaer sett gjennom humoristske eller ironiske briller. Bruderov er underlig, men også dekorativ. Det mest påfallende er Bakers blandingsteknikk med metallpreg. Uansett uttrykksform er Bakers bilder preget av teknisk perfeksjon. I snart to tiår har han eksperimentert med sølv- og gullfolie i trykkeprosessen, en egen grafikkoppfinnelse som gir motivet en glød og glans av unik karakter. Et hverdagslig motiv får et gyllent skjær, lik den skinnende mosaikken i gull og sølv man kan beundre kirker nedover i Europa.

Emner

Baker debuterte på Høstutstillingen i 1967. Fra 1967 har han hatt en rekke separatutstillinger, kollektivutstillinger og biennaler i Europa, USA og Asia. Han har også flere utsmykkinger over hele landet.