Info Kjøp

Kreditorenes innmarsj av Jan Baker

Jan Baker presenterer alltid en uvanlig og gåtefull billedverden. Her kan alt skje. Jan Baker forteller historiene mens han lager bildene. Kanskje forandres de ørlite fra gang til gang. Her er i alle fall fortellingen til Kreditorenes innmarsj :

Disse kreditorene kommer ofte på besøk til kunstneren. Kunstneren sitter inne og spiser frokost og ser dette opptoget ut av vinduet. Han har satt frem noen bilder for å betale gjelden sin. Den første kreditoren er en mann som setter seg i godstolen når han kommer hjem med avisen og tøfler og venter på at kona skal servere middagen. Han i midten er litt nedtrykt, og den siste kreditoren har akkurat fått ny veske til jul. En kunde mente at han lignet litt på kongen. Hunden holder med kreditorene og vil ha mer. Fuglen er på parti med kunstneren.

Det som alltid setter Baker i en særstilling, er humoren. Men han tar gjerne opp gjerne alvorlige temaer sett gjennom humoristske eller ironiske briller. Bruderov er underlig, men også dekorativ. Det mest påfallende er Bakers blandingsteknikk med metallpreg. Uansett uttrykksform er Bakers bilder preget av teknisk perfeksjon. I snart to tiår har han eksperimentert med sølv- og gullfolie i trykkeprosessen, en egen grafikkoppfinnelse som gir motivet en glød og glans av unik karakter. Et hverdagslig motiv får et gyllent skjær, lik den skinnende mosaikken i gull og sølv man kan beundre kirker nedover i Europa.

Baker debuterte på Høstutstillingen i 1967. Fra 1967 har han hatt en rekke separatutstillinger, kollektivutstillinger og biennaler i Europa, USA og Asia. Han har også flere utsmykkinger over hele landet.