Hedda og pistolen (Hedda Gabler) av Håkon Bleken

Motivbeskrivelse

Motivkommentar:

I 1986-88 tok fem tungvektere i norsk kunst for seg Ibsens verker og laget hver sin litografiserie. Parene var: Frans Widerberg & Peer Gynt, Ørnulf Opdahl & Rosmersholm, Håkon Bleken & Hedda Gabler, Knut Rose & Gjengangere og Jens Johannessen & Brand.

Et langt vennskap mellom en norsk forretningsmann og kunstsamler, Øivind Johansen, og en fransk kunstprodusent og direktør for et kunstgalleri i Paris, Edouard Weiss, førte til ideen om å lage en serie med Ibsen litografier.

Fem av Norges mest kjente kunstnere valgte hvert sitt Ibsen drama, og fikk muligheten til å utforme sine ideer ved et førsteklasses litografiverksted i Paris.

Håkon Bleken

Håkon Bleken

Se kunstnerprofil

HÅKON BLEKEN er en av våre fremste kunstnere, som siden 1960-årene har utmerket seg på den norske kunstscenen. - Det som er avgjørende er intensiteten og driften, like sterk som kjønnsdriften, sier han i et intervju i KUNST.

- Jeg vil heller være litt begavet enn ett stort talent. Det er nok av eksempler på kunstnere som har vært store talenter, men gått til grunne og skapt rutinekunst. Og det er mange kunstnere som har slitt livet av seg og blitt store. Van Gohg var ikke akkurat et vidunderbarn. Det som er avgjørende er intensiteten og driften, like sterk som kjønnsdriften.