Info Kjøp

Den grønnkledde og Troll (Peer Gynt) av Frans Widerberg

Motivbeskrivelse

I 1986-88 tok fem tungvektere i norsk kunst for seg Ibsens verker og laget hver sin litografiserie. Parene var: Frans Widerberg & Peer Gynt, Ørnulf Opdahl & Rosmersholm, Håkon Bleken & Hedda Gabler, Knut Rose & Gjengangere og Jens Johannessen & Brand.

Et langt vennskap mellom en norsk forretningsmann og kunstsamler, Øivind Johansen, og en fransk kunstprodusent og direktør for et kunstgalleri i Paris, Edouard Weiss, førte til ideen om å lage en serie med Ibsen litografier.

Fem av Norges mest kjente kunstnere valgte hvert sitt Ibsen drama, og fikk muligheten til å utforme sine ideer ved et førsteklasses litografiverksted i Paris.

Peer Gynt - et resymé
Peer Gynt er sønn av den en gang rike og vel ansette Jon Gynt. Men faren drakk og tapte sine penger, og nå lever Peer og hans mor Åse i fattigslige kår. Peer vil gjenreise det faren forliste, men fortaper seg i skryt og dagdrøm. Han blir innblandet i slagsmål og røver med seg bruden Ingrid på Hægstad på selve bryllupsdagen hennes. Slik blir han lyst fredløs og må rømme fra bygden. Under flukten møter han tre elskovssyke seterjenter, Den grønnkledde, Dovregubbens datter (som han vil gifte seg med), og Bøygen. Solveig, som Peer møtte i bryllupet på Hægstad og ble forelsket i, kommer til hytta hans i skogen for å leve med ham. Men han forlater henne og drar ut på en reise. Han blir borte i mange år, går inn i en rekke forskjellige yrker og roller, blir forretningsmann i lyssky forretninger på Marokkokysten, vandrer gjennom ørkenen, møter Memnonstøtten og Sfinxen, blir beduinhøvding og profet, prøver å forføre beduindatteren Anitra og ender som gjest på galehuset i Kairo, der han blir hyllet som keiser. Når han til slutt som gammel mann er på vei hjem, forliser skipet. Ombord har han blant andre møtt Den fremmede passasjer, som ønsker å disponere liket hans for å finne ut hvor drømmene har sete. Tilbake i hjembygda overværer han en bondebegravelse og en auksjon der han fallbyr alt fra sitt tidligere liv. Han treffer også Knappestøperen, som hevder at Peers sjel må i støpeskjeen dersom han ikke kan gjøre rede for når i livet han har vært ''seg selv'', samt Den magre, som mener at han ikke kan regnes som en ekte synder som kan sendes til helvete. Peer kommer i sin stigende fortvilelse frem til Solveig, som har ventet på ham i hytta helt siden han reiste. Hun forteller ham at han hele tiden har vært seg selv i hennes tro, håp og kjærlighet.

(Kilde: Merete Morken Andersen, Ibsenhåndboken, Gyldendal Norsk Forlag, 1995)

Frans Widerberg

Frans Widerberg

Se kunstnerprofil

- Skal jeg gi dere en regle som åpner sjelens øyne? Stein, bølge, vind og flamme. Det er sterke krefter. Det femte elementet er det mest gåtefulle: Ingenting. Hvem kan forstå ingenting?