Mot våren av Eva Langaas

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Mot våren har en typisk fjellkomposisjon for Eva Langaas. Spisse fjell reiser seg mot himmelen. Små hus blir enda mindre mot den mektige naturen. Langaas’ litografier bærer også spor av tekstilkunstneren Langaas i måten komposisjonen og fargefeltene er delt inn i. Det er også typisk kunstneren å legge inn en kontrastfarge, som et gult felt, som gir bildet energien Langaas er så elsket og kjent for.

Kunstnerens egen kommentar

I mange år kjørte jeg til Syd-Frankrike og Italia, og Mot våren er hentet derfra. Bildet er ikke en ren avbildning, men lån fra naturen. Jeg har alltid med meg skissebok, skisser i sort/hvitt og skriver inn egne fargekoder. Ofte ønsker jeg å oppgradere detaljer man kanskje ikke legger merke til. En smørblomst kan bli en sterk gul flekk.

Når jeg lager grafikk, starter jeg alltid med tusjlaveringer på steinen, lar vann og tusj ligge og flyte og trekke inn til neste dag. Jeg bruker normalt sju til ni farger i litografiene, men du kan sikkert telle 20-30 farger i ett bilde. Derfor har jeg lang trykketid. Som regel skjer ingen ting ubevisst i grafikkprosessen. Jeg vet at en bestemt blåfarge på gult gir én grønn, en annen blå gir en helt annen grønnfarge. Jeg søker en stemning i bildet. Jeg er så dårlig på stedsnavn, skjønner du. Når jeg kjører ned til Frankrike husket jeg veien på grunn av fargene, for eksempel et rosa hus jeg passerer. Dessuten finner du alltid en kontrast i bildene mine. De er mer ren energi i fargene, fremfor en klang.

Eva Langaas

Eva Langaas

Se kunstnerprofil

EVA LANGAAS (1940-2016) var en folkekjær kunstner kjent for sine fargesterke bilder og nesten abstraherte landskap. Hennes bilder kunne romme mer enn 20 lag ulike blåfarger, men da hun var i dårlig humør malte hun i rødt og gult.

Langaas debuterte på Høstutstillingen i 1972 og hadde sin første separatutstilling på anerkjente Galleri Helland på Kungsträdgården i Stockholm et par år senere. Siden den gang holdt hun utstillinger i blant annet Roma, Genéve, Singapore, New York og Paris.