En Sky av Christopher Rådlund

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Dette er et vakkert, dramatisk og skremmende landskapsmotiv som treffer deg rett i hjertet. Rådlund har lagt inn en lav horisontlinje der sjøen går hvitt innover en strand. En enorm sky reiser seg i 4/5 av bilde, lik en atomeksplosjon. Den bygger seg opp fra et mørke dypt inne i bilde, og blir lysere og lysere mot toppen. De sorte og hvite valørene har utallige nyanser og Rådlund bruker hele registeret fra det dypeste sorte til det hviteste hvite.

Dette kan også tolkes som et indre landskap, en metafor på en følelse; der noe bygger seg opp innvendig, mot et høydepunkt, en kollaps eller en eksplosjon. Rådlund har formidlet skyen og naturens sublime karakter, det trolske, mektige og gitt naturen sjel. Vi blir små i forhold til denne scenen, slik som våre nasjonalromantikere satte den lille mannen opp mot den store, overdimensjonerte, mektige naturen i form av dramatiske fjell, rasende fosser, stormende havet og mektige isbreer.

Kunstnerens egen kommentar

Jeg vil man skal se at alle detaljene er betraktet i bildene mine, at det ligger en grundig observasjon til grunn. Dette er et fysisk, rendyrket virkelig sted, malt ute eller fra et foto. Men det er ikke så viktig hvor landskapet er hentet fra. Jeg maler ideen sky, ikke én spesifikk sky. Jeg ønsker også å la betrakteren bli konfrontert med en skjønnhet som kan være rystende, de skal settes i en tilstand. Jeg er en romantiker som kunstner, og oppfatter naturen som sublim med en egen sjel. Kontrasten mellom det grufullvekkende og det hinsides vakre opptar meg. Skyen kan føles dystert, men det er et lys bakom.

Christopher Rådlund

Christopher Rådlund

Se kunstnerprofil

- Jeg vil at man skal se at alle detaljene er betraktet i bildene mine, at det ligger en grundig observasjon til grunn. Dette er fysiske, rendyrkete virkelige steder, malt ute eller fra et foto. Men det er ikke så viktig hvor landskapene og bymotivene er hentet fra. Treet eller fjellet har aldri bedt om å være norsk eller svensk, bli en turistattraksjon eller kalles en bjørk eller et Glitretind. Jeg maler ideen fjell og tre. Rådlund debuterte med separatutstilling i Galleri 27 i 1998; en samling bilder med mørke fjellmotiver og et og annet mørkt tre mot en opplyst skyformasjon. Da hadde han vært i Norge i tre år, da han følte det norske fagmiljøet kunne tilby han mer, og hab var dessuten fasinert av Nerdrumskolen.