Bok: Skrik - Historien om et bilde av

Produktbeskrivelse

Siden Edvard Munch malte den første versjonen av «Skrik» i 1893, inspirert av en spasertur over Ekebergåsen, er maleriet blitt et moderne ikon – et av en håndfull kunstverk som er intuitivt gjenkjennelige for et bredt publikum verden over.


Munchs maleri er mange ting på én gang: Det er et fysisk objekt (eller mer presist: flere ulike fysiske objekter, tilvirket i løpet av en periode på nesten 20 år), en estetisk helhet, et åndsverk, en skandale, en inspirasjonskilde og en inntektskilde. Som kunstverk har det både en interessant tilblivelseshistorie, en historie innenfor Munchs kunstnerskap, en eierskapshistorie, en utstillingshistorie, en kriminalhistorie, en virkningshistorie og en kommersiell historie – for å nevne noe. Boken samler alle disse ulike trådene og gjør de ulike dimensjonene ved Munchs maleri tilgjengelig for et bredt publikum, og blir selv et unikt objekt.


For Skrik er et unikt bokprosjekt både i norsk og internasjonal sammenheng. For første gang vil de mange separate emnene som Munchs maleri tar opp i seg, fra psykoanalytiske tolkningsmodeller til salget av oppblåsbare Skrik-dukker, samles i en integrert enhet.Forfatterne bak boken er Bjarne Riiser Gundersen, idéhistoriker og kulturjournalist i Morgenbladet, og Poul Erik Tøjner, direktør ved Louisiana Museum for Moderne Kunst i Danmark samt fremstående kunstskribent og Munch-kjenner.