Info Kjøp

Bok: Poesi og bildekunst av

Produktbeskrivelse

Visuell kunst har lenge inspirert norske lyrikere. I denne boken presenteres norske ekfraser, dikt skrevet til og om kunst. Og siden poetenes kunstinteresser spenner vidt, møter leseren alt fra fotografier til klassisk skulptur, stavkirker, renessansemalerier og videoinstallasjoner.

Utvalget omfatter våre mest sentrale lyrikere fra romantikkens mestre til samtidens poeter, med hovedvekt på dikt fra de siste femti årene. Diktene gjengis sammen med kunstverkene de handler om, slik at boken også er en reise gjennom kunsthistorien.

Innledningen er ved Ole Karlsen, professor i nordisk litteratur ved Høgskolen i Hedmark. Han har redigert og vært bidragsyter i en rekke bøker om moderne norsk lyrikk. Etterordet er skrevet av Gunnar Danbolt, professor emeritus i kunsthistorie.

OMTALER:

«Og lad det være sagt med det samme. Det er en meget flot og layoutmæssig meget smuk bog, som man kan vende tilbage til igen og igen. Og hele tiden hente nyt fra. Enten man slår op på en side med Hedalens imposante Stavkirke eller på den anden om et maleri af Norges store kunstner Edvard Munch. Uudtømmelig er den.»
Troels Laursen i kulturkapellet.dk, 22.05.2011.
http://kulturkapellet.dk/sagprosaanmeldelse.php?id=319

«Poesi og bildekunst er ambisiøs, og vel verdt å få med seg.»
Kristian Wikborg Wiese i Klassekampen

«Boken har som formål å presentere den norske lyriske ekfrasen fra romantikken frem til i dag. De fleste av de 102 diktene har fått følge av flotte gjengivelser (bra jobba, Fagbokforlaget) av de aktuelle kunstverkene som i tidsrom spenner helt fra hulemaleriet til Cindy Sherman. Således lurer boken kunstinteresserte til å lese dikt og diktinteresserte til å se på kunst. Smart! (...) I møte med disse to kunstformene overvinnes tiden på en helt unik måte slik at vi får følelsen av å være samtidige med verkene. Det høres vakkert ut, og denne boken, med sine mange eksempler, gir en utmerket mulighet til å teste ut denne hypotesen.»
Øystein Sjaastad, Billedkunst