Bok: Kunstnerliv. Portretter av norske samtidskunstnere. av Bjørn Wad

Emner

Produktbeskrivelse


Tekster av Anne Marit Muri og kunstportretter i sort/hvitt utført av Bjørn Wad. Bokens fokus er både på kunstnerskapet og livsløpet til den enkelte kunstner for å komme tettere på mennesket bak kunsten. Det har ikke tidligere blitt utgitt en så omfattende dokumentarbok med livshistorier og fotoportretter av norske, nålevende billedkunstnere.

I dette prosjektet blir man mer kjent med 19 unike stemmer, som sier noe om mangfoldet innen norsk kunstliv i dag:

Sverre Bjertnæs, Håkon Bleken, Kenneth Blom, Frank Brunner, Lars Elling, Jan Groth, Liv Heier, Håvard Homstvedt, Svein Johansen, Anki King, Ida Lorentzen, Thorvald Lund-Hansen, Hilde Mæhlum, Martine Poppe, Vebjørn Sand, Tore Bjørn Skjølsvik, Ingeborg Stana, Marie Storaas og Elisabeth Werp.

Kunstnerne representerer uttrykk som spenner fra det minimale og surrealistiske til det mer tradisjonelle og klassiske. De er kvinner og menn, kjente og mer ukjente, i ulike aldersgrupper, som har det til felles at de er genuine kunstformidlere og dyktige håndverkere med lang og bred kunstutdanning. Flere av kunstnerne har markert seg både nasjonalt og internasjonalt.

Det krever refleksjon, innovativ tankegang, nysgjerrighet, mot og gjennomføringsevne å lage kunst som treffer en nerve i betrakteren. Å arbeide med kunst er også en hyllest til "saktelivet". Ingeborg Stana sier blant annet: "Hånden og håndverket slår tilbake i dag. Vi vil også ha mer nærvær av det menneskelige i verden og kjenne at vi har mer tid".

Gunnar Danbolt, professor emeritus i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, som har skrevet forordet, sier følgende : "Kunst i alle former krever noe av oss - pågangsmot, tålmodighet og nysgjerrighet. Det er dette arbeidet som gjør at den opplevelsen kunsten kan gi oss, er noe som ikke bare sitter igjen i bevisstheten, men som også er med på å utvide den".

Om forfatteren:

Anne Marit Muri har vært ansvarlig redaktør i over 20 år for ulike tidsskrifter, blant annet magasinet Kunst. Hun er nå frilanser. Anne Marit Muri er utdannet cand.mag i samfunnsvitenskap fra Universitet i Bergen. I tillegg til kunsthistorie fra Universitet i Oslo.

Om fotografen:

Bjørn Wad er fotograf innen portrett. Hans arbeid utøves i både inn-og utland og går ofte på tvers av sjanger. Bjørn Wad er utdannet ved Norsk Fotofagskole i Trondheim. Hans siste separatutstilling Family Portraits på Rådhusplassen i Oslo fikk nasjonal oppmerksomhet.

Bjørn Wad

Bjørn Wad

Se kunstnerprofil

BJØRN WAD (f. 1984) er utdannet ved Norsk fotofagskole i Trondheim. Hans arbeider kan hovedsakelig plasseres innen kunst- og portrettfoto, men går ofte på tvers av sjangre. Wad er opprinnelig fra Zurich, Sveits, og hans siste separatutstillinger «Tåsenhjemmet» og «Family Portraits» fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.