Inntil av Anne Kristin Hagesæther

P Dette kunstverket omsettes ved Fineart som mellommann i opphavsmannens navn, og er således unntatt MVA. Les mer

Bildet Inntil stammer fra et maleri med samme motiv. Ofte er fargene bestemt av originalen når Hagesæther trykker, andre ganger fjerner hun seg fra originalmaleriet og skaper noe nytt. Vi ser en husbåt, et tre og en liggende måne, slik man ofte ser den på sørligere breddegrader. Vi ser også omriss av et hus. Bildet veksler hele tiden mellom å være abstrakt og et deskriptivt landskap med en historie bi ikke helt griper.

Hus i kunsten har en lang tradisjon. Alle har vi et forhold til hus. Det er der vi bor i, det er der vi lever våre liv og skaper våre minner. Huset er rammen om våre liv. Men hus har også hemmeligheter som kanskje bare huset vet om. Veggene til et hus vil aldri røpe hemmelighetene det skjuler; historiene om de levde liv i rommene. Vinduene kan gi små gløtt inn i husets liv, men aldri inn i fortiden.

Et hus kan være et godt sted for noen, et vondt sted for andre. Hus i kunsten vil derfor vekke assosiasjoner for de fleste. Sier vi ordet hus, vil de fleste få opp et svært personlig bilde på netthinnen; det hvite idylliske sommerhuset, et klaustrofobisk hus, en forfallen bygning eller barndomshjemmet. Ser man et bilde av et hus, vil assosiasjonene være like tallrike, selv om utseende på huset er bestemt. Er huset folketomt? Hvem bor her? Hvilke historier kan huset fortelle? Vi kan dikte videre som i en roman eller krimbok, eller vi kan dikte inn følelser og stemninger. Et hus er et skall som venter på å fylles. Både av de som skal flytte inn og de som observerer på utsiden. For kan et hus leve et liv på egen hånd? Trenger et hus mennesker?

Kunstnerens egen kommentar

Inntil kan sees både som et rent landskapsbilde, og som et bildet som åpenbarer hemmeligheter. Man kan spørre seg: Hvor ligger denne fransk-aktige husbåten? Hvem eier den? Sandslottet i bakgrunnen er noe jeg gjerne skulle fått til å lage, men som jeg ikke har tålmodighet til. Derfor maler jeg det i stedet.

Anne Kristin Hagesæther

Anne Kristin Hagesæther

Se kunstnerprofil

- Bildene mine er svært maleriske. Det er svært kort tid som skiller et helt uferdig bilde og et som er ferdig hos meg. Jeg jobber mest med den abstrakte bakgrunnen og fargene. De ulike figurene kommer på veldig sent, og er underordnet bakgrunnen.