Rosmersholm (EA) av Ørnulf Opdahl

Motivkommentar:

I 1986-88 tok fem tungvektere i norsk kunst for seg Ibsens verker og laget hver sin litografiserie. Parene var: Frans Widerberg & Peer Gynt, Ørnulf Opdahl & Rosmersholm, Håkon Bleken & Hedda Gabler, Knut Rose & Gjengangere og Jens Johannessen & Brand.

Et langt vennskap mellom en norsk forretningsmann og kunstsamler, Øivind Johansen, og en fransk kunstprodusent og direktør for et kunstgalleri i Paris, Edouard Weiss, førte til ideen om å lage en serie med Ibsen litografier.

Fem av Norges mest kjente kunstnere valgte hvert sitt Ibsen drama, og fikk muligheten til å utforme sine ideer ved et førsteklasses litografiverksted i Paris.

Ørnulf Opdahl valgte seg "Rosmersholm", med livet, døden, kjærligheten og dypet i menneskesinnet som det viktigste og mest fundamentale i motivene

Ørnulf Opdahl

Ørnulf Opdahl

Se kunstnerprofil

ØRNULF OPDAHL er i år aktuell som festivalutstiller ved Dei nynorske festspela i juni. I 2013 laget Opdahl grafikk mappe sammen med Kjell Nupen og H.M. dronning Sonja. Alle tre har naturen som en fellesnevner. Opdahls tolkning av vestlandsnaturen har blitt trykket til brystet av et stort publikum, og han har fornyet det norske landskapsmaleri i tradisjonen etter J. C. Dahl og Peder Balke. En blanding av konkrete opplevelser og abstrakte inntrykk løper sammen i hans søken etter å fange landskapets skiftende atmosfærer i et språk de fleste forstår, der stemningen er det viktige.

Selv om landskapsmaleriene hans først og fremst er basert på Sunnmørs-motiver, opplever Ørnulf likevel at folk både på Østlandet, i Sverige og i London kan forholde seg til stemningene i bildene. Men i Sverige opplevde han en gang å få en nokså underlig kommentar, som avslørte både dyp aktelse og en smule uvitenhet: