Thorvald Stoltenberg er et kjært barn med mange navn og titler: Arbeiderparti politiker, høykommissær, fredsmekler, forfatter og president i Røde Kors. Stoltenberg ser livet som det største kunstverket. Da er det også naturlig at det er som en superdiplomat og en politisk potet han er kjent. Selv har han uttalt at uten de frivillige stopper Norge opp i forbindelse med Tines Folkets favorittpris, der han er juryformann. Astrid Nøklebye Heiberg trakk fram galskapen i han under sin tale på hans 70-årsdag. Den diplomatiske karrieren ble kanskje ikke bare startet ved ambassaden i Beograd i 1962, men også som suksessfull dorullselger i studietiden, ansatt av Harald Tybring-Gjedde. Etter dette svingte den politiske karrieren mellom humanitær innsats og beinhard rakettvedtak, flyktningpolitikk og Balkan-mekling, fra leder for FN's nord-sør-komite til ordførerkamp i den hjemlige hovedstaden, LO-arbeid og EU-kamp og som ambassadør i København. Til slutt fortalte han om en familietragedie i boken "Det handler om mennesker", en toppselger høsten 2001, og som satte fokus på rus i familien. Stoltenberg ble et medmenneske mer enn noen gang. Det er dermed en aktiv diplomat av høy rang som svarer på fineArts spørsmål, frisk og ungdommelig.
1. Hva er ditt beste kunstkjøp og favorittkunstverk?
Jeg har kun kjøpt to kunstverk i mitt liv, de fleste andre har jeg fått. Det ene er et lite bilde av Nico Widerberg, det andre er av en kunstner fra Færøyene; Stein Henningsen.
2. Hva appellerte deg?
Nicos bilde er et mannsportrett, og personen hadde et blikk som tiltrakk meg. Når det gjelder Henningsens bilde er det et spennende naturbilde fra Færøyene, grønt så det skriker etter.
3. Når gikk du til anskaffelse av det?
Begge kjøpte jeg i slutten av 90-årene, 1997-98 tror jeg, mens jeg bodde i København.
4. Hvordan og hvor fikk du tak i det?
Fra en utstilling i København og Torsham.
5. Var det for å behage øyet, intellektet, eller med tanke på investering og en mulig verdiøkning at du anskaffet verket?
Absolutt for å behage øyet, og det gjør de, hver dag!
6. Hva skal til for at du selger kunstverket?
Da skal jeg være på knærne økonomisk
7. Hvor på en skala fra 1-10 (uinteressert - lidenskapelig interessert) kan man plassere din kunstinteresse?
En femmer. Jeg er absolutt interessert, men å kalle meg lidenskapelig interessert i kunst vil gi et for godt inntrykk
8. Kan man kategorisere en installasjon som f.eks. en plastbåt i et badekar fylt med vann utstilt på Høstutstillingen som kunst?
Det må være opp til hver enkelt å avgjøre, det er nettopp det fine med kunst.
9. Husker du kunst som har gjort deg sint, eller provosert deg på et vis?
JA. Men jeg vil ikke nevne anledningen, for da tilfredsstille jeg nettopp det kunstneren ønsket, nemlig faenskap!
10. Finnes det andre kunstverk som har betydning for deg?
Musikk. Spesielt gregoriansk kirkemusikk betyr mye for meg.
11. Er det et kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve?
Aztekernes gamle ruiner i Mexico på en vulkan, inkaruinene, har jeg ikke fått sett. Dit skulle jeg gjerne reist, men kanskje er det for sent nå.
12. Hvilket kunstverk ser du på som et lite stykke norsk Freia melkesjokolade - det største, norske kunstverket opp gjennom tidene?
Jeg er nok ikke kvalifisert til å kåre det største, norske kunstverket. Et lite stykke Freia melkesjokolade derimot må være Munchs "Skrik". Det går igjen overalt i verden, på t-skjorter osv.
13. Har du en mening om hvem som er Norges viktigste kunstner?
Av samtidige må det være kunstneren som døde for bare en uke tilbake; skulptøren Nils Aas. Se bare på statuen av Kong Haakon 7. utenfor slottet, så ser du at Aas var en stor konge.
14. Hvilken kunstner kunne du tenke deg å dele en flaske rødvin med i hans/hennes atelier?
For mange til at du kan skrive det her. Alltids hyggelig med en flaske rødvin og interessante mennesker.
15. Når og hvor besøkte du sist et galleri eller en utstilling?
September 2003. Det var på åpningen av Bo Mathisens utstilling på Rådhusplassen. Det er et halvt år siden, så du skjønner at jeg er en femmer på kunstinteresse skalaen din.
16. Hvis du fikk lov til å velge fritt fra hele verdens kunstskatter, hvilket verk skulle du helst hatt i ditt eie?
Tidligere statsminister Trygve Brattlie ga meg et godt råd i sin tid som jeg følger ofte og her; aldri svar på hypotetiske spørsmål.
17. Hva hadde livet vært uten kunst?
Det vet jeg faktisk ikke. Livet selv er kunst, det å leve er kunst.