Maten du vil ha på deg fra TASTY
Av Tekst Frøydis Benestad Hågvar.
Hver eneste dag steker de vafler, baker kaker, skjærer opp laksekoteletter og skjenker kaffe. Alt minner om vanlig kafédrift, bortsett fra at maten er mye mindre. Og at den er laget av plastisk leire.
Maten du vil ha på deg
- KUNST2-2012: Hele smykkeideen startet for tre år siden
, sier Siri Helene Wohrm Fossum. - Jeg var ferdig med klesdesigner-utdannelsen og hjemme i fødselspermisjon da jeg kjente behovet for å gjøre noe kreativt. En dag kom jeg over en butikk som selger dukkehus og dukkehusmat. Det minnet meg om mammas gamle egg og bacon-brosje, som har stått i settekassa hennes i alle år. Kombinasjonen av smykker og miniatyrmat fascinerte meg, og jeg luftet ideen for venninnen min, Maiken Berg. Hun jobbet på den tiden på en kafé-bar, men som utdannet kunst- og håndverklærer var hun også ivrig etter å skape noe. Problemet var at ingen av oss hadde laget smykker før, så i starten kjøpte vi miniatyrmaten ferdig og limte den rett på ringer og kjeder. Men det ble fort kjedelig, og vi var ikke tilfreds med utførelsen på maten. Derfor bestemte vi oss for å lære å lage maten selv og sette opp vår egen meny.
- Hvordan gikk dere fram?
- Vi leste bøker og så opplæringsvideoer på YouTube
, fortsetter Siri. - Rett og slett. Og så studerte vi ekte mat nøye. Ta for eksempel melonen. Den har sin helt egen fargenyanse, struktur, konsistens og form, og det krever øvelse å gjenskape dette naturalistisk i leire. Heldigvis kunne vi utforske i vårt eget tempo, siden jeg var i fødselspermisjon og ikke trengte å tjene penger akkurat da. Likevel var læringskurven bratt, og vi bomma mye underveis. Det er først nå, etter tre år, at vi håndterer teknikkene og er fornøyde med smykkene våre
.
- Og så fikk vi låne litt startkapital av bestefaren din
, skyter Maiken inn.
- Ja, det stemmer
, smiler Siri.
Sukkertøy-teknikk
Siri og Maiken har fått stor suksess på kort tid. De har verksted i Oslo sentrum og selger Tasty-smykkene i 25 butikker i Norge. Særlig vaffelsmykkene med rømme og syltetøy appellerer til nordmenns hjerter. I tillegg har de butikkutsalg i Danmark og Sverige, samt nettutsalg til resten av verden. Afrika er den eneste verdensdelen de ennå ikke har fått bestilling fra. Men teknikken de har tillært seg, er egentlig utviklet for noe helt annet enn smykker.
- Egentlig anvender vi en teknikk som blir brukt til sukkertøy, så vi måtte konvertere til vårt bruk
, ler Siri.
- Etter å ha prøvd ut mange forskjellige leiretyper har vi funnet ut at polymerleire fungerer best. Den er i utgangspunktet transparent, så første steg er å farge den i rett farge, i forhold til hvilken mat vi skal lage. Er det laks, gjelder det å blande til akkurat den rette rosa-nyansen og skulpturere inn de hvite feltene. Deretter strekker vi leiren til en lang pølse og tversnitt-kutter stykkene med barberblad. Dype strukturer lager vi med strikkepinner. Deretter herder vi laksestykkene i stekeovn en halvtime. Kakene lager vi ganske likt som i virkeligheten: først kjeksbunnen, deretter fyllet og så den flytende geleen med frukt oppå. Så steker vi dem i hjemmelagde silikonformer som tåler varme. Det eneste vi ikke lager selv, er bestikket, tallerkenene og koppene i porselen, det bestiller vi fra England og USA.
Suksessens ironi
Siden begge designerne er småbarnsmødre, jobber de kun femtimers dager. Likevel må de holde høyt tempo når de først er på verkstedet, for å imøtekomme den store etterspørselen.
- Rekker dere fortsatt å være kreative?
- Altfor lite
, sier Siri. - Og det er jo litt ironisk, i og med at det er derfor vi startet dette. Det er jo selve utfordringen til kreative mennesker som lykkes, nettopp at man blir sittende og lage det samme om og om igjen, over lang tid.
- De fleste dagene er preget av samlebåndsjobbing
, bekrefter Maiken. - Noen dager sitter vi rett og slett og bare og fyller kaffe i hundrevis av porselenskopper. Eller lager agurker. Førjulstiden er alltid spesielt travel. Da er produksjonen på høygir, og vi er drittlei etterpå.
- Apropos kaffekoppene
, sier Siri og fniser. - Opprinnelig fylte vi dem ikke helt opp, slik at det skulle være plass til litt heimbrent, men det har vi slutta med nå.
Hun peker på Maiken, trøndervenninna som sitter på andre siden av bordet. Så ler de av seg selv.
- Og så er det utrolig mye kjedelig kontorarbeid,
fortsetter Siri. - Drømmen er å få stipend, slik at vi en periode kan utforske nye ideer uten å måtte tjene penger på det. Da vil vi blant annet lage grønnsak-smykkekolleksjon og bygge større showpiecer. Både for å tilfredsstille oss selv og for å gi kundene nye produkter. Vi søker faktisk om stipend akkurat nå, ved å delta i en utstilling på Oslo rådhus. Der stiller vi ut en bunadsølje i polymerleire, formet som sammensatte vaffelplater. Vi håper juryen liker det norske og originale i konseptet.
- Og så håper jeg vi snart kan ansette en salgsperson
, mumler Maiken. - Den jobben kan jeg virkelig ikke fordra. Det er så utrolig vanskelig å pushe sine egne ting.
- Vel, jeg er ikke enig i at det er vanskelig
, sier Siri litt strengt, sender Maiken et blikk og fortsetter: - Ikke med tanke på at vi står inne for det vi selger. Vi er fornøyd med smykkene våre. Men, det å måtte følge opp alle utsalgsstedene og kreve inn penger er slitsomt.
- Det var det jeg mente
, sier Maiken.
- Fint
, svarer Siri.
- Hvem er det som faller for smykkene deres?
- Jo, det skal jeg fortelle deg
, sier Siri og er brått entusiastisk igjen. - Vi har hele tiden sett for oss byjenter som våre hovedkunder, men så viser det seg at vi ikke har noen tydelig kundegruppe! Er ikke det fantastisk? Når vi er på messer, ser vi at spekteret strekker seg fra små barn til voksne menn. Barna elsker å gå med kakestykker rundt halsen, mens mennene er imponert over de tekniske detaljene. Og så må jeg innrømme at vi har vært litt smarte, ikke sant Maiken?
- Har vi?
Hun løfter blikket og gransker Siri over bordet.
- Ja, det vil jeg si
, fortsetter Siri bestemt. - Vi har nemlig laget to linjer. Hovedlinjen består av sølvsmykker og er priset deretter, men så har vi også en billigere linje hvor smykkene har sølvplettering. På den måten har også unge jenter råd til smykker fra oss.
- Ja, nå er jeg med
, sier Maiken. - Og så har vi klart å lage smykker som først og fremst er fine på grunn av fargene, formen og glansen, ikke fordi det er mat
, fortsetter hun. - Har du sett hvordan den kullsvarte kaffen i kaffekoppene skinner, nesten som en edelsten? Først når man titter nærmere på smykkene, ser man at det faktisk er mat, som et morsomt tilleggsaspekt. Det liker vi. Estetikken står alltid i høysete
t.
Den negative inspirasjonen
- Blir dere inspirert av andre håndverkskunstnere?
- Nei, vi henter ideene fra dukkehusmat og maten vi spiser til daglig. Vi elsker å spise ute på kafé
, sier Siri. - Men det er tydeligvis andre som blir inspirert av oss, på en heller dårlig måte. Etter at vi lanserte Tasty på nettstedet www.epla.no, gikk det under ett år før kopiene fløt der inne. Folk går rett og slett inn på salgslista vår, sjekker hva som selger best, kopierer produktene og selger dem til lavere pris. De kaller til og med smykkene nesten det samme. Problemet er at kopiene ikke er pent utført og har dårlig kvalitet, så hvis folk linker produktene til oss, er det ødeleggende. I begynnelsen skrev vi sinna mail til de som stod bak, men nå har vi sluttet med det. Vi håper bare folk klarer å se forskjell på ekte kunsthåndverk og dårlige, plagierte hobbyprodukter
.
- Nå prøver vi å se det som en ære å bli kopiert
, sier Maiken. - Også accessoirze-butikkene selger minimatsmykker nå, til priser vi ikke kan konkurrere med. De får dem masseprodusert i Kina for en billig penge. Sånn er det alltid. Billigkjedebutikkene plukker opp trender fra designere og spyr ut kopier
.
- Men det er ikke bare kvaliteten vår som er bedre
, sier Siri. - Vi tilbyr også en unik og helhetlig opplevelse. Fiskesmykkene blir pakket inn i fiskepapir med merkelapp på, akkurat som i ferskvaredisken på butikken, og kakene legges i små kakeesker. Dessuten bruker vi mye tid på å lage rammer rundt produktene, særlig via fotobrosjyrer. Vi iscenesetter oss selv i ulike situasjoner relatert til smykkene, for eksempel i fiskemottak, for å bygge opp under dette som en helhetlig miniatyrverden.
- Og det er det ingen av hobbypiratene som gjør
, sier Maiken.
- Det stemmer,
smiler Siri.
FAKTA:
Det norske smykkemerket Tasty drives av Siri Helene Wohrm Fossum (født 1985) og Maiken Berg (født 1980).
Siri er opprinnelig utdannet klesdesigner på KHiO, og Maiken er kunst- og håndverkslærer fra Trondheim.
Designerne har fått stor oppmerksomhet og salgssuksess med sine ringer, kjeder, armbånd, øredobber og brosjer formet som mat. Mest populær er vaffel- og laksesmykkene.
Smykkematens størrelse er 1 : 12, de er nikkelfrie og kan kjøpes i enten 925 sølv eller med sølvplettering.
Tasty smykker selges blant annet på www.epla.no/shops/tasty, www.tinytasty.com, Los Lobos, Frøken Dianas salonger og Billy Bangs frisør, samt i galleributikker på Norsk Folkemuseum, DogA, Museet for samtidskunst, Kunstindustrimuseet, Galleri F15, Oslo museum, Galleri Graff og Louisiana i København.