Sossen Krohg (uttales "Såssen" og er faktisk hennes døpenavn) smiler til oss fra TV-skjermen hver dag kl. 18 og 19.30 som Hotel Cæsar dronningen Astrid Anker. Sossen har ingen problemer med å forsvare "sepeserier". Karrieren startet lenge før imperiet Cæsar. Fru Krohg har stått på et utall rollelister de siste 55 årene. Hun vet ikke nøyaktig hvor mange, men et hundretall teaterforestillinger og ti - tjue filmer er ingen overdrivelse. På sine yngre dager ble hun ofte tildelt roller som negresse (uten at hun aner hvorfor). Hun har spilt veps, baby og Miss Moskva 1940. Hun kledde seg splitter naken på scenen i 1950 og kjørte motorsykkel etter passert pensjonsalder. Sossen har også satt sine ben utenfor teaterscenen: Hun har stilt seg i spissen for å få lagt ned pelsdyr næringen i Norge og skrevet om mannen i boken "En naken mann".
I 2002 døde hennes kjære mann Guy Krohg. Radarparet ble helst kalt "sossen og guy" eller "de siste bohemer". Sossens første ekteskap var med ungdomskjæresten Thorleif Schjelderup. De bodde i Stockholm til krigen var omme. Her ble hun smittet av svigerinnens teaterinteresse og ble nysgjerrig på skuespilleryrket. Tilbake i Norge gikk hun til Det Norske Teatret, banket på teatersjefens kontor og ba om jobb. Dette førte henne til Regnbuen og kunstnerkarneval i 1947. Den unge skuespilleren hadde tenkt å ikle seg setesdalsbunad, men intuisjonen sa at hun skulle være sexy. Valget falt på en liten, lilla utringet sak. Sossen plukket noen plastblomster på rekvisittlageret og vips – utkledd som blomsterpotte! Noe løp løpsk i henne da hun traff Guy. Han var utkledd som sjeik og hadde hestebiff på baklommen. Fem år og to babyer senere flyttet paret til Paris. I ni år bodde familien i den franske hovedstaden. Guy malte, Sossen var skuespiller og ble frankofil. I dag er Sossen bosatt på Oslos vestkant. Det var Guys velkjente besteforeldre, Oda og Christian Krohg som bodde her først. Guy malte hjemme, mens Sossen takket ja til å være leder for Club 7s teatervirksomhet, Scene 7. I nitten år, fire måneder, to uker og to dager levde og åndet hun for det legendariske stedet. - Døden har jeg ikke noe imot, men oppstandelsen, sa min bestefar. Det må ha vært arvelig, sier Sossen til fineArt.
1. Hva er ditt beste kunstkjøp og favorittkunstverk?
For tiden er det min sønns maleri, Harald Schjelderup, fra Storsand på Hvaler. På denne grenen satt jeg og min søster da vi var unge. Harald har nå malt denne grenen, som utrolig nok er der den dag i dag!
2. Hva skal til for at du selger kunstverket?
Det må i tilfelle være for at Harald skulle få pengene.
3. Hvor på en skala fra 1-10 (uinteressert - lidenskapelig interessert) kan man plassere din kunstinteresse?
Meget interessert.
4. Kan man kategorisere en installasjon som f.eks. en plastbåt i et badekar fylt med vann utstilt på Høstutstillingen som kunst?
Jeg er veldig gammeldags der, ingen reaksjonær. Guy fnøs av slik kunst. Jeg husker engang en kunstner hadde smykket hele Champs Elysées med bilvrak klemt sammen til små bokser (Christo & Jeanne-Claude som også pakket inn Pont Neuf i Paris). Guy og jeg passerte det hoderystende. Jeg liker ikke å være negativ, og jeg har nok heller ikke forsøkt meg på den type kunst.
5. Husker du kunst som har gjort deg sint, eller provosert deg på et vis?
Ja, en historie har rystet meg. Den bulgarske kunstneren Jules Pascin (1885 - 1930) innledet et kjærlighetsforhold til min svigermor, Per Krohgs kone, Lucy Krohg i Paris i midten av 20-årene. Guy kjente Pascin personlig. Lucy avsluttet etter hvert forholdet, og dro opp i leiligheten til sin tidligere elsker på Monteparnass. Der hadde Pascin begått selvmord, hengt seg og skåret over begge håndleddene. På døren hadde han skrevet med sitt eget blod: "Adieu Lucy". Da vi etter Lucys død ryddet hennes leilighet, fant vi denne døren i kjelleren hennes. En kunsthandler i Sveits tilbød flere millioner for kunstverket, men vi brente den. Det var for makabert. Men jeg liker tegningene hans altså!
6. Finnes det andre kunstverk som har betydning for deg?
"Dagen derpå" av Munch. Jeg så det da jeg var ganske liten sammen med mine foreldre, og inntrykket sitter i den dag i dag.
7. Er det et kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve?
Åååå, jeg har sett Picassos "Guernica", hulemaleriene i Frankrike
..Hver søndag dro jeg og Guy til Louvre. Det var en fast tradisjon. Etterpå tok vi en kaffe på Champs Elysées. Jeg har i grunnen sett det jeg vil se.
8. Hvilket kunstverk ser du på som et lite stykke norsk Freia melkesjokolade - det største, norske kunstverket opp gjennom tidene?
"Kampen for tilværelsen" av Christian Krohg.
9. Har du en mening om hvem som er Norges viktigste kunstner?
For meg må det være Christian Krohg, alt han skrev og malte.
10. Hvilken kunstner kunne du tenke deg å dele en flaske rødvin med i hans/hennes atelier?
Det har jeg gjort med så mange. Nå måtte det være Guy; at han kom tilbake og kunne drikke rødvin med meg. Han stod alltid klar med et glass konjakk når jeg kom hjem fra arbeid.
11. Når og hvor besøkte du sist et galleri eller en utstilling?
Her i dag, på Galleri Papegøyen (Der intervjuet foregikk, på hennes sønns kafé/galleri på Majorstua med bilder av Guy på veggene).
12. Hvis du fikk lov til å velge fritt fra hele verdens kunstskatter, hvilket verk skulle du helst hatt i ditt eie?
"Kampen for Tilværelsen" igjen.
13. Hva hadde livet vært uten kunst?
Ja, hva skulle man ha gjort da? Grått, kjedelig og ensformig ville det bli. Guy og jeg kalte oss aldri kunstnere i grunnen.