Truede dyrearter på Preus museum
Av Mette Dybwad Torstensen.
KUNST 3-2013: - Jeg er ikke interessert i å skape bilder som er en ren dokumentasjon eller fylt med aksjon og drama, noe som lenge har vært normen for fotografier av dyr og wildlife. Jeg vil formidle dyrene i tilstanden å være. Deres eksistens, før de ikke lenger finnes. For meg har alle vesener lik rett til å leve.
Nick Brandt (født 1966 i London) er en portrettfotograf, snarere enn en naturfotograf. Hans intime dyreportretter utfordrer den stereotype måten dyrene vanligvis blir avbildet på. 140 000 mennesker besøkte hans separatutstilling på Fotografiska i Stockholm i 2012. Nå kommer utstillingen til Preus museum i Horten og står frem til 1. september. Det som gjør Brandt unik, er at han ikke bruker telelinse, men går tett opp til dyrene. Bildene minner om portretter av mennesker fra begynnelsen av 1900-tallet, som om disse dyrene allerede har vært døde lenge.
- Jeg tror nærhet til dyrene gjør en stor forskjell for fotografens evne til å skildre deres personlighet. Man tar ikke et portrett av et menneske på tretti meters avstand og tror at bildet skal vise hennes sjel; man beveger seg nærmere
, forklarer Brandt.
Brandt startet som filmskaper i New York i 1992 og regisserte mange prisvinnende musikkvideoer for stjerner som Michael Jackson. Da han laget Earth Song for Jackson i Tanzania i 1995, forelsket Brandt seg i landet og dyrene. Etter fem års frustrasjon bak filmkameraet i Afrika uten å lykkes med å fange det han ville formidle, gikk han over til foto.
I 2000 startet han på sin storslåtte boktrilogi som feirer Øst-Afrikas truede, storslåtte natur. Den første delen, On This Earth, inneholder 66 fotoer tatt i perioden 2000–2004. Den andre delen, A Shadow Falls, har 58 fotoer fra 2005 til 2008. I 2010 begynte Brandt å ta bilder til den siste delen som kommer til å vise en mørkere og mer brutal side av en verden som holder på å forsvinne. I september etablerte han også en non-profit organisasjon; Big Life Foundation.