Anbefalte utstillinger KUNST 3-2012






Av Lars Elton.
Kistefos-museet på Jevnaker er de første som viser den kinesiske kunstneren og dissidenten Ai Weiwei i Norge.
Sommerens begivenhet
Ai Weiwei - Interlacing er tittelen på Kistefos-museets storsatsing denne sommeren. Utstillingen, som står til 7. oktober, viser et bredt utvalg av Ai Weiweis verker, hovedsakelig fotografier i et enormt omfattende utvalg. Denne flommen av bilder er ingen tilfeldighet. Gjennom sin aktivisme er Ai Weiwei blitt selve symbolet på demokratibølgen i Kina, og hans klare stillingtagen til fordel for folkets stemme og innflytelse har skaffet ham store problemer med kinesiske myndigheter. En periode var han forsvunnet, og han har fortsatt utreiseforbud fra Kina.
Utstillingen griper tilbake til 1980-tallet, da Ai Weiwei var student i New York og ble kjent med en rekke kjendiser i kunstlivet. Fotografiene er mer å regne som dokumentariske enn kunstneriske i estetisk forstand, men samtidig er det en dyp forståelse for konseptuelle problemstillinger i mye av hans kunst. Spesielt berømt er fotoserien der han slipper en urne fra Han-dynastiet i gulvet - en klar protest mot kommersialiseringen av kunst og antikviteter. I utstillingen inngår både dokumentasjon av Birds nest, hovedarenaen til Beijing-OL som han var med og designet, og dokumentasjon av den berømte happeningen han gjorde til Documenta 12 i 2007, da han hentet 1001 kinesere til verdens viktigste kunstutstilling i Kassel i Tyskland.
Hovedelementet er imidlertid to store dokumentasjonsprosjekter: I Provisional landscapes viser han hvordan kinesiske byer forvandles i ekspressfart, inkludert raseringen av den tradisjonelle småskalabebyggelsen. I en serie på hundrevis bloggfotografier har han plukket fra det enorme arkivet på over 200 000 bilder som er blitt fotografert til bloggen hans. På ti monitorer vises bildene etter ulike kategorier, og gjennom denne billedflommen blir vi kjent med Ai Weiweis store respekt for det folket han er en del av. Et folk som i stadig sterkere grad krever sin rett til demokrati, ytringsfrihet og medbestemmelse.
Iscenesettelsens mystikk
Noen fotografer har et uttrykk som berører på en måte som ikke lar seg forklare med enkle ord.
På Stenersenmuseet i Oslo kan du frem til 12. august studere Gregory Crewdsons bilder. Og det er akkurat det du bør gjøre, ta deg tid til å studere amerikanerens fargefotografier. Han er en mester innen iscenesatt fotografi, og bildene er så fulle av detaljer og overraskende situasjoner at det tar tid å dukke inn i dem. Det du imidlertid raskt forstår er at det er noe usagt ved situasjonene han fanger. En tvetydighet som lader bildene med energi og som gir dem stor tiltrekningskraft. Stenersenmuseet viser også to andre serier i sort-hvitt som har helt andre kvaliteter.
Relaterte kunstverk

Colum, in grey

Colum, in pink

Vase 2

No longer fear the darkness (gold)

My heart is yours forever

I hold your faith, hold mine

I hold your faith, hold mine

Har du fyr

Høsten i nord

På en klippe

Ved Duorus utløp

Høstdag ved elva

Småbruk og fiske

Bevingede likemenn II

Bevingede likemenn II

Svermer II

Svermer I

What a wonderful world

Isola

Orca Bassana

Jeg hadde en gang en båt

Fabelhest

Voksesmerte

Mellom bygene

Tilbake igjen

Gresk marina

Aurora Borealis

Stille kveld

Kapellet

Silent Equinox (gul)

Silent Equinox (rosa)

Silent Equinox (blå)

Et annet rom (Papirarbeid)

Bok: Mia Gjerdrum Helgesen

Se torsken

Sjarker i middelhavet

Fossen

Kveldsseilerne

Mot kveld

I hjertøybukta

Stup 2018

Mot mål

Have i Samos

Kirke i Pytagorion

Til sypresslunden

Utsikt fra Samos by

Duell foran bryggene

I april

Senhøst under Sørtussen
