OMTALER KUNST 2


Av Lars Elton.
Lars Elton skriver tre omtaler i hver utgave av KUNST:
Tegneseriehelten
Ved siden av Andy Warhol er Roy Lichtenstein den amerikanske popkunstens største navn. Roy Lichtensteins bruk av tegneserier har gjort ham berømt.
Der Warhol konsentrerte seg om kjendiser og suppebokser, brukte Roy Lichtenstein det massemediet som en stor del av verdens befolkning forholder seg til.
Når Tate Modern i London nå viser 125 av amerikanerens verk i utstillingen Lichtenstein: A Retrospective, er det den mest omfattende presentasjonen på 20 år. Roy Lichtenstein (1923-1997) hadde sin storhetstid på 1960-tallet, da han skapte sine malerier inspirert av tegneserier, med krigsscener og klassiske tegneserieheltinner som de mest kjente motivene.
Han forstørret rastrene i industrielle trykkprosesser, men laget ikke nøyaktige etterligninger. Hver prikk var malt for hånd, og han tillot seg å korrigere ting han syntes kunne løses bedre.
Utstillingen, som står til 27. mai, viser også tidligere arbeider, skulpturer og sjeldent viste tegninger.
Werp møter Ibsen
Det oppstår såre toner når Elisabeth Werp møter Henrik Ibsens Et dukkehjem.
Hva skjer når Nora går? Det spørsmålet er det mange som har stilt seg. Elisabeth Werp har gjort dette til tema for utstillingen Resonans på Stenersenmuseet i Oslo, som åpner 4. april. Utstillingen forsøker å beskrive tomrommet som oppstår i det øyeblikket Nora reiser.
På 1980-tallet laget våre mest kjente kunstnere grafikkmapper med motiver fra Henrik Ibsens berømte skuespill. Nå skal Elisabeth Werp lage sin versjon av Et dukkehjem. Dette er utgangspunktet for maleriutstillingen på Stenersenmuseet. Men det er ingen grunn til å forvente en litterært illustrerende utstilling. Werp er kjent som en moderne romantiker, og hun behandler temaet på sin særegne måte.
Popkunst i full bredde
Roy Lichtenstein er en av popkunstens superstjerner. Bredden kan du oppleve i utstillingen Pop Art Design på Louisiana nord for København.
Popkulturen er etterkrigsårenes mest innflytelsesrike bevegelse, og popkunst som fenomen kan spores tilbake til 1950-tallet. Da satte britiske og amerikanske kunstnere spørsmålstegn ved etablerte tradisjoner. De hentet sin estetikk fra hverdagslivet og fenomener i massekulturen, og slik oppstod den populære kunstretningen.
Siden utstillingen er laget i samarbeid med Vitra designmuseum, favner den også møbler og andre designobjekter. Hvis du ikke rekker å få sett utstillingen på Louisiana innen 9. juni, får du en ny sjanse på Moderna Museet i Stockholm, der den vises fra 29. juni.
Relaterte kunstverk

Laika (særtrykk)

Alltid der for deg

Idet natten slipper lyset til IV

Idet natten slipper lyset til III

Idet natten slipper lyset til II

Idet natten slipper lyset til I

Vil krone deg

Med lys på veien videre II

Med lys på veien videre

Med lidenskap på veien videre

Uten tittel

Bok: Mia Gjerdrum Helgesen

Se torsken

Sjarker i middelhavet

Ny vår

Duft av vår

Fossen

Kveldsseilerne

Mot kveld

I hjertøybukta

Stup 2018

Mot mål

To

Alltid der for deg

Drømmenes bord

Stillhetens Vokter

Der. For deg

Kirke i Pytagorion

Til sypresslunden

Utsikt fra Samos by

Lys

Fuglesangen stilner aldri

Lys og mørke, mørke og atter lys

Det gode som enda venter oss

Solen skal smelte dugget fra ruten

Kyss

Trinn for trinn mot lyset

Med lys på reisen videre

Alltid der for deg

Sten for sten, steg for steg

Mot glødende soloppgang

Drømmenes bord

Der for deg

Duell foran bryggene

I april

Senhøst under Sørtussen

Der hav møter fjell

Kveld i Hjertøysundet

Ved veiskillet
