Kunstleksikon - O
Offset:
Plantrykk-teknikk, utviklet fra litografi, fortrinnsvis brukt til maskinell trykking av store opplag av såvel tekst som bilde. Har i dag stort sett erstattet boktrykk.
Opplag:
Et bestemt antall tilnærmet like avtrykk av en plate (eller av flere plater som til sammen utgjør motivet.) 12/50 påført bladet angir at det er det 12. eksemplaret av et totalopplag på 50 blad.
I midten står bildets tittel skrevet, og til høyre står kunstnerens signatur. Dersom kunstneren har trykket selv, angis dette med "Eget trykk eller E.T". Den internasjonale betegnelsen er "Tiré par l'artiste" eller "T.p.l'a", som betyr "trykt av kunstneren".
Noen ganger trykker kunstneren noen trykk før trykkplaten er ferdig. Disse har betegnelsen stadiumtrykk, og kan trykkes i et opplag før kunstneren arbeider videre med platen.
Prøvetrykk betegnes med "Prøvetrykk", eller "Trial Proof".
Kunstneren har rett til å trykke et eget opplag til eget bruk og salg (typisk rundt, men ikke begrenset til, 10% av opplaget). Disse nummereres vanligvis med romertall og benevnes vanligvis med med EA, AP, PA, "Epreuve d'artiste" eller "Artist's Proof".
Det er ikke uvanlig å ha noen trykk til fremvisning eller arkivering. Disse merkes "Hors de Commerce " eller "H.C." som betyr utenfor handelen. Et blad kan merkes "Bon à tirer" som betyr "slik skal bladet trykkes".
Grafiske blader kan også bære betegnelsene kt (kunstnerens trykk), ap (artists proof), ea (eget avtrykk) eller ex (eget eksemplar).
Latinske uttrykk, forkortelser som forekommer på gamle trykk:
Inv. (Invenit): Kunstneren som har laget fortegningen Del. (Delineavit): Kunstneren som har tegnet det Pinx. (Pinxit): Malte det
Fec. (Fecit): Laget det, graverte det etc. Sculp. (Sculpsit): Graverte det Imp. (Impressit): Trykket det
Exc. (Excudit): Forlaget som har utgitt opplaget
Originalgrafikk:
Grafiske blad som regnes som en kunstners eget (originale) verk (til forskjell fra reproduksjonsgrafikk). En vanlig forutsetning er at kunstneren selv har bearbeidet bunnmaterialet ut fra billedmessige intensjoner basert på den grafiske teknikks særlige muligheter.
Overføringslitografi:
Litografi hvor bildet er påført steinen ved overføring fra et spesialpreparert papir.
Kilde: \"Norsk grafikk gjennom 100 år\" av Sidsel Helliesen.