Nordea Kunstforening
Nordea Kunstforening - Norges eldste og største bedriftskunstforening
Nordea er Nordens største finanskonsern og har Norges eldste og største bedriftskunstforening som drives av 9 ildsjeler på fritiden. I dag teller kunstforeningen cirka 2500 medlemmer og feiret 60 år i fjor. Hvert år kjøper foreningen inn 160 kunstverk for medlemsinntektene. Disse trekkes ut blant medlemmene under julelotteriet I tillegg kan man kjøpe lodd på 3-6 kunstverk hver måned, samt delta på eksterne og interne arrangementer. Nordea er også eiere av en av Norges største private kunstsamlinger som teller 9400 kunstverk. Banksjef og innkjøpssjef i bankens kunstforening Jan Erik Brustad kan med rette si at de ansatte i Nordea nærmest vasser i kunst.
Aktuell Kunst har en intervjuavtale i Nordeas hovedkontor på Majorstua med Jan Erik Brustad. I nesten 30 år har han vært en viktig aktør i driften av kunstforeningen. Vi møter Brustad foran hovedverker fra bankens egen kunstsamling; et stort fyrverkeri av et maleri av Olav Christopher Jenssen og to malerier av Kira Waager. I resepsjonsområdet er bankens museum i ferd med å montere en utstilling med bankens gamle fotografier fra gamle bankfilialer i Oslo. I kantinen henger kunstforeningens gevinster til årets julelotteri; på et staffeli står Månedens bilder som skal loddes ut i november. Brustad viser vei opp til vinterhagen der gartnere sørger for beplantningen. Over oss er et glasstak dekket med utsmykkete hvite solavskjermingsseil; nok et kunstverk.
- Som du ser er det nesten umulig og ikke bli berørt av kunst når man jobber i Nordea, påpeker Brustad i det vi setter oss i to brune ørelappstoler. Han fortsetter:
- Da Kreditkassen ble til Nordea i 2001, og fusjonerte med banker i Finland, Sverige og Danmark, ble Nordens største finanskonsern etablert. Vi har som bank så langt greid oss bra gjennom finanskrisen, og regnes som en av de sikreste i Europa. Ved den nordiske fusjonen, viste det seg at alle de fire landene hadde store og aktive bedriftskunstforeninger. Representantene fra hvert land møtes hvert år for å diskutere samarbeid på tvers av grensene. Vår kunstforening er den eldste av de fire, og heter Nordea Kunstforening Norge.
I Norge har det vært en tradisjon blant banker og forsikringsselskaper å bygge opp flotte kunstsamlinger; ofte som en del av sin profilering utad, men også som en økonomisk investering. Slik blir bankene vår tids mesener som stimulerer kunstlivet med sine innkjøp. Hos Nordea er historien litt unik; her inspirerte etableringen av en kunstforening til å starte en kunstsamling.
- I Nordeas forløper, Kreditkassen, ble faktisk kunstforeningen etablert først; deretter startet banken selv å samle kunst: I 1947 startet noen ildsjeler i Kreditkassen vår kunstforening. Bankens ledelse i etterkrigstiden ble svært begeistret for dette med kunst, og ønsket også å smykke ut områder der ansatte møtte kundene. En av stifterne av kunstforeningen fortsatte som innkjøper for kunstsamlingen, Tor Askim, og var svært dyktig. Han startet med å samle Oslo-motiver av ulike kunstnere, men kjøpte etter hvert mye Kai Fjell og Thorvald Eriksen. Parallelt med at samlingen vokste, har kunstforeningen i 60 år blitt drevet aktivt og profesjonelt. Men det er mye lettere å drive kunstforeningen nå enn tidligere. I dag alle har pc der vi kan markedsføre oss via Intranett. Dessuten er vi jo en bank, og at alle har sin lønnskonto i banken gjør det lett å kreve inn medlemskontingenter og loddbetaling. Slik blir innkjøpene også stabile.
- Hvordan kjøper dere inn kunst som 2500 medlemmer skal like?
Brustad nikker, og understreker at de alltid er flere som avgjør innkjøpene for å ha mangfold og bredde i smak og alder.
- Jeg bruker og si at jeg er veldig glad hvis jeg får tak i godbiter og små skatter som våre medlemmer ikke får kjøpt i vanlige gallerier. I fjor var premien for eksempel et vanskelig tilgjengelig litografi av Odd Nerdrum. Da vi feiret 50-, 55-, og 60-år, loddet vi ut tre malerier av Jakob Weidemann der loddene naturligvis kostet 50, 55 og 60 kroner. Vi kjøper alltid inn kunst fra anerkjente norske kunstnere. I det siste har vi også åpnet opp for nordisk kunst; da vi har ansatte som jobber på tvers av de nordiske landegrensene. Men igjen; dette må være anerkjente kunstnere i hjemlandene. Jeg kjøper kun kvalitetskunst; enten det er porselen, skulpturer, keramikk, oljemalerier, grafikk eller tegninger. Alle bildene er også rammet inn; nok et område hvor vi legger vekt på kvalitet.
- Er man som medlem garantert å vinne?
- Du kan vinne én gang hvert år hvis du er virkelig heldig, og bære ut første gevinsten til 25.000 kroner første året du melder deg inn. Hver jul trekker vi ut vinnere av gevinstene der ditt medlemsnummer er ditt loddnummer. Vi trekker først en b-liste, der noen av gevinstene er forbeholdt de som ikke har vunnet på ti år. Deretter trekkes a-listen ut. Vinnerlisten leses opp under et stort julearrangement, med god mat og musikk. Hvis vinneren av første premien er tilstede, har vi fått kunstneren til å komme og overrekke verket. Nico Widerberg var for eksempel her i fjor. Men jeg snakket med en ansatt som ikke hadde vunnet noe i løpet av de 40 årene han hadde vært medlem. Året etter vant han førstegevinsten til over 25.000 kroner. Det lønte seg å være tålmodig, smiler Brustad.
- Hvilke andre arrangementer kan en bedriftskunstforening ha?
- Månedens bilde har blitt et populært arrangement hos oss: 3-6 verk stilles ut i kantinen, og man kan kjøpe årsabonnement på lodd over intranett. Som en del av 60-års jubileet, hadde vi dagslotterier, der vi trakk 20 gevinster i løpet av 20 dager. Nå nylig hadde vi også en guidet tur på Andy Warhols utstilling; og vi har hatt foredrag av for eksempel Håkon Bleken.
- Hvem er medlemmer av en bedriftskunstforening?
- Vi har noen kriterier på hvem som kan bli medlem; de må være fast ansatt i Nordea eller i en av de heleide datterselskapene, eller pensjonister. Vi har ikke gjort en undersøkelse på dette; men inntrykket er at begge kjønn er likt representert og alle aldersgrupper. Medlemmene er nok noe mer enn gjennomsnittet interessert i kunst, men de er lojale og medlem lenge. Jeg tenker med glede på all den fine kunsten som henger på veggene hos ansatte, pensjonister eller arvinger vunnet gjennom våre innkjøp og medlemskap i kunstforeningen, sier Brustad begeistret.
På veien ut viser han oss bankens museum med en modell av Nordeas grunnlegger i sitt autentiske kontor med den originale kisten der pantebrevene lå.
- Pantebrevene ligger ikke i en nedlåst kiste nå lenger, spøker Brustad.
I et annet rom får vi se Nordeas første hvelv, interiøret til ett av de første banklokalene og bankens stamtre som strekker seg hele 187 år tilbake i tid der 250 banker har blitt innlemmet.
- Bank er mer enn penger; her er så utrolig mye historie, kultur og kunst. Tenk bare på alle de menneskene som har vært involvert gjennom 187 år, avslutter Brustad.
Tekst / foto Mette Dybwad Torstensen