Praktbok med Nerdrumelever
Av Lillian Reif.
KUNST 1-2014: Praktbok med Nerdrumelever.
Gjennom sin femti år lange karriere har Odd Nerdrum generøst tatt til seg studenter og delt av sitt talent og kunstneriske overskudd. Tidligere var det helt vanlig at store malere tok til seg elever som videreførte den klassiske tradisjonen. Men så overtok akademiene i stor grad denne rollen, og mester/lærlig-forholdet forsvant. Således har Nerdrums virksomhet vært helt unikt sett fra vår tids ståsted. Han har satt sine helt klare avtrykk i utviklingen av flere generasjoner unge malere. Nå har det blitt bok av dette samarbeidet.
Som daglig leder i Nerdrumskolen har Odd Nerdrums kone, Turid Spildo, sett elever komme og gå gjennom flere tiår. Det er hun som har sørget for organisering av elevene og den daglige driften av skolen.
- Eg fekk ein idé om å presentera desse menneskene i ei bok. For å vise eit miljø som for mange kan fortona seg som lukka og mystisk, skriver Spildo.
Eg fekk ein idé om å presentera desse menneskene i ei bok. For å vise eit miljø som for mange kan fortona seg som lukka og mystisk, skriver Spildo.
Helene Knoops selvportrett pryder forsiden av boken. Knoop var heltidselev hos Nerdrum i tre år, fra 2000–2003. Hun beskriver en dag i atelieret til Nerdrum som en læreprosess der også litteratur, musikk og filosofi stod på agendaen.
Vi kom til atelieret hans rundt klokken ti om morgenen. Dagen startet med kaffe, samtaler om historie, politikk eller filosofi. Arbeidsdagen var variabel, alt fra å gjøre i stand hans pensler, preparere lerret eller sitte modell for figurene i hans malerier. Mesteparten av tiden brukte jeg til å male på mine egne arbeider. Heldig som jeg var, kunne jeg side om side observere hans teknikker og utføre «mimesis», altså imitere hans arbeidsmetoder. Å være Nerdrumelev krever enorm selvdisiplin. Dersom du innehar en respekt for Nerdrum og det miljøet rundt ham og en sult etter å fremstille dagens sjeldne narrative og figurative maleri, har du mye å vinne og uendelig å lære.
Boken er delt inn tematisk med landskap, portretter, stilleben og akt som noen av temaene. Og selv om elevene alle jobber i den klassisk figurative stilen, har hver enkelt sin helt særegne uttrykksform. Dette kommer særdeles godt frem i denne utgivelsen fra Arvinius Orfeus forlag.